Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Kriminalisté obvinili členy organizované skupiny

LOUNSKO - Krádeží součástek způsobili více než půlmilionovou škodu. 

Vyšetřovatelka lounské služby kriminální policie a vyšetřování obvinila koncem ledna pět osob, které se jako členové organizované skupiny podílely na krádeži výrobních součástek z areálu společnosti sídlící na Lounsku. Další dvě osoby pak byly obviněny v souvislosti s následným prodejem těchto odcizených součástek.

Poznatky o možném páchání trestné činnosti získali policisté v souvislosti s prověřováním jiného případu. Díky rozsáhlé operativní činnosti se jim podařilo zjistit informace o tom, že v září loňského roku mělo dojít ke krádeži výrobních součástek a poté k jejich prodeji.

Na organizované krádeži se mělo podílet celkem pět mužů ve věku 34, 37, 41, 46 a 47 let. Čtyři z nich byli zaměstnanci poškozené společnosti. V průběhu měsíce září se podle zjištění kriminalistů měli dohodnout na odcizení zmíněných součástek z areálu společnosti. Na konci září měl pak jeden z nich zkontaktovat svého kolegu a sdělit mu, že má domluveného řidiče na odvoz odcizeného zboží, takže je třeba zboží připravit. Následně během noční směny došlo k vyskladnění tohoto materiálu a jeho přípravě na odvoz. Další den byl materiál z areálu odvezen nákladním automobilem na předem dohodnuté místo. Všichni muži postupovali podle domluveného plánu, každý z nich se měl na popsané krádeži podílet vykonáním určité části. Hodnota odcizených součástek byla vyčíslena na nejméně 500 tisíc korun.

O několik dní později měli další dva muži ve věku 21 a 46 let převzít odcizené zboží od jednoho ze zmíněných zaměstnanců, jemuž měli vyplatit předem domluvenou cenu, celkem více než 5 tisíc euro. Toto zboží, o němž zřejmě věděli, že je kradené, pak měli prodat zatím nezjištěné osobě se ziskem více než 2 tisíce euro.

Osoby podílející se na krádeži si měli rozdělit několikatisícové odměny z utržených peněz.

Po získání potřebných informací policisté zadrželi podezřelé muže a zahájili jejich trestní stíhání. Pětici obviněných, kteří se měli podílet na samotné krádeži, hrozí za tento trestný čin spáchaný v rámci organizované skupiny až osmileté tresty.

Dalším dvěma obviněným, kteří se budou kvůli prodeji odcizených součástek zpovídat z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, by mohl soud v případě uznání viny uložit až šestiletý trest odnětí svobody.

 

Chcete se i Vy podílet na objasňování protiprávních jednání? Přidejte se k nám! Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje přijímá do služebního poměru nové uchazeče. Máme především zájem o ty, kteří žijí v Ústeckém kraji, a kteří vnímají práci policisty jako své celoživotní poslání. Další informace k přijetí do služebního poměru zde.

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Louny 18. února 2021

vytisknout  e-mailem