Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kriminalisté obvinili bývalého starostu z několika trestných činů

RAKOVNICKO – Obviněnému hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. 

Rakovničtí kriminalisté obvinili po několika měsících prověřování bývalého starostu jedné z obcí na Rakovnicku ze tří trestných činů. Během téměř dvaceti let zpronevěřil několik miliónů korun českých z finančních prostředků dané obce, kterou v daném období vedl.

Důkladným prověřováním a na základě výsledku znaleckého posudku vyšetřovatel služby kriminální policie z oddělení hospodářské kriminality zahájil proti 70letému muži trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání pokračujícího zločinu zpronevěry v souběhu se zločinem zneužití pravomoci úřední osoby a s přečinem zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Těchto trestných činů se dopustil tím, že za období jeho vykonávání funkce starosty, v délce téměř 20 let, hospodařil se svěřenými finančními prostředky na obecním účtu, který fakticky ovládal jako jediný a z něj postupně převáděl peníze na svůj osobní účet v řádu několika miliónů korun. Účetní obce k zaúčtování vždy předkládal jím upravené bankovní výpisy, ze kterých převody na svůj účet vymazal a upravil zůstatek účtu tak, jako by žádné finanční prostředky převedeny nebyly.

Za výše uvedené jednání mu v případě pravomocného odsouzení hrozí trest odnětím svobody až na deset let.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
30. října 2023

vytisknout  e-mailem