Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili vloupání do objektů

PELHŘIMOVSKO: Muž je obviněn ze spáchání čtyř trestných činů 

Pelhřimovským kriminalistům se podařilo dopadnout muže, který se vloupal do rekreačních objektů a dílny na Pelhřimovsku a také Havlíčkobrodsku, způsobil celkovou škodu kolem sto tisíc korun. Na vyhlédnutá místa jezdil vozidlem, i když má uložený zákaz řízení. Muže policisté zadrželi a byl obviněn ze spáchání čtyř trestných činů. Pachateli hrozí až tříletý pobyt za mřížemi

Na základě prověřování a operativního šetření se kriminalistům podařilo vypátrat muže podezřelého ze spáchání série majetkové trestné činnosti. Minulý týden muže zadrželi a skončil v policejní cele. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání. „Osmadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl npor. Mgr. Pavel Nováček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán a odpykal si i nepodmíněný trest odnětí svobody. Vloni na podzim byl dále mimo jiné potrestán zákazem činnosti spočívajícím v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu dvou let.

Osmadvacetiletý muž je obviněn z toho, že se v období od ledna do přibližně poloviny února vloupal ve třech případech do objektů na Pelhřimovsku a v jednom na Havlíčkobrodsku. Krádeží věcí způsobil škodu za bezmála padesát tisíc korun a další, o trochu větší, škoda vznikla majitelům objektů poškozením. Muž se zaměřil zejména na obec nedaleko Pelhřimova, kam se opakovaně vracel. V lednu v obci vnikl do dílny rodinného domu a dále rekreačního objektu, do kterého se vloupal ještě jednou na začátku února. Ve všech třech případech se dostal na pozemek a vloupal se do objektu za použití násilí, někdy za využití věcí, které našel. Odcizit se snažil cokoli, co bylo možné zpeněžit. Odnesl si tak například řídící jednotku k ponornému čerpadlu, nářadí, motorové pily, ale také věci jako porcelánové výrobky, starožitnosti, psací stroje a obrazy. Při jedné z krádeží v terénu zapadl, a když se mu nepodařilo se s vozidlem z místa dostat, došel si do objektu ještě pro lopatu. V únoru se muž vloupal do rekreačního objektu na Havlíčkobrodsku, odkud odcizil mimo jiné polštář a deky, venku poškodil sochu vodníka.

Odcizené věci se muž snažil po krádeži zpeněžit a peníze používal pro svoji potřebu. Část věcí se kriminalistům podařilo po dopadení muže zajistit a mohly si tak vrátit zpět jejich majitelům.

Po provedení nezbytných úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

28. února 2022

vytisknout  e-mailem