Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalisté objasnili velkou silvestrovskou krádež

ČESKOLIPSKO - Zloději připravili majitele bytu o bezmála půl milionu korun v hotovosti. 

Kriminalisté od ledna pátrali po pachatelích, kteří připravili 52letého muže o celoživotní úspory.  Šlo o částku 460 000 korun. Okradený muž nevěřil bankám, a proto si ukládal ušetřené peníze doma do trezorku. Tato informace se bohužel  jednoho dne donesla k nesprávným lidem, a to k 33letému za krádeže už jednou odsouzenému muži Českolipska, a jeho 42letému rovněž  problematickému známému. Společně se pak rozhodli, že se do tohoto bytu podívají.

Využili k tomu silvestrovský večer. Předpokládali, že se muž doma nebude zdržovat celou noc a odejde někam slavit příchod nového roku. Tenhle plán jim nakonec vyšel. Majitel byt opustil kolem 21. hodiny a mladší z dvojice do něj hned potom vnikl. Po jeho důkladném prohledání objevil v ložnici ve skříni pod oblečením trezorek, který na místě otevřel a našel v něm zmíněnou sumu v bankovkách a kovových mincích. Peníze si ještě téhož večera oba spravedlivě rozdělili, ale za pár dní byli zase bez koruny, protože s nimi zaplatili  nějaké dluhy a větší část lupu naházeli do výherních automatů.

Majitel bytu zjistil, že mu peníze chybí až o dva týdny později, protože trezorek každý den nekontroloval a zloděj po sobě v bytě nezanechal žádné viditelné stopy. Kriminalisté oba pachatele přesto dokázali vypátrat a počátkem tohoto měsíce je obvinili ze spolupachatelství na krádeži, za kterou jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Mladší z nich se navíc zodpovídá z přečinu porušování domovní svobody. Jeho kamaráda za tento skutek nestíháme, protože on do bytu nevstoupil a hlídal situaci na chodbě. Jednalo se o bytový dům  ve starší zástavbě na Novoborsku.

21. 5. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem