Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Kriminalisté objasnili třináct let starou vraždu

PRAHA, ZLÍN – Tým „Tempus“ opět skóruje! 

Kriminalisté úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR ve spolupráci s policisty zlínského krajského ředitelství objasnili další několik let starou vraždu. Ve vazbě dnes skončil třiačtyřicetiletý pachatel ze Zlína. Muž, který byl vždy hlavním podezřelým, ale chyběly pádné důkazy.

Vražda se stala v noci na 5. prosince 2001 ve Zlíně, v baru U jelínka na Jižních Svazích. Teprve osmnáctiletého číšníka tady po sedmé hodině ráno našla brutálně ubodaného uklízečka. Čerstvě vyučený mladý barman se neměl šanci tehdy třicetiletému pachateli ubránit. Pachatel ho bodnul na citlivá místa do krku a hrudníku celkem čtrnáctkrát. Kriminalisté, kteří se v té době případem intenzívně zabývali, měli vytipovány tři hlavní podezřelé. Tehdy se však nepodařilo najít dostatečné množství důkazů, které by odhalily a usvědčily pravého pachatele. Jeho motiv byl podle všeho zištný. Z baru zmizela celá tržba, tedy přibližně 30 tisíc korun, a alkohol.

Pachatelem je podle kriminalistů a všech indicií, které se podařilo dohledat, dnes třiačtyřicetiletý muž ze Zlína, desetkrát soudně trestaný za majetkové i násilné trestné činy. Momentálně byl opět v podmínce za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování. Pachatele jsme vypátrali ve středu ve večerních hodinách v restauraci na zlínském autobusovém nádraží a zadržela ho zásahová jednotka.

Muž bude stíhán vazebně, o vazbě dnes odpoledne na podnět krajského státního zástupce rozhodl zlínský okresní soud. Pachatel nevypovídal u soudu ani u výslechu. Hrozí mu dvanácti až patnáctileté vězení nebo až výjimečný trest.

„K objasnění tohoto skutku přispěla mimo jiné změna výpovědi korunního svědka, ale také nové technické možnosti a prostředky policie. Díky některým analytickým softwarům dokážeme případ vidět v jiném světle a spojit detaily, které se dříve jevily jako zdánlivě nesouvisející,“ dodal na vysvětlenou ředitel úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Milan Pospíšek.

Speciální pracovní skupina TEMPUS vznikla v březnu roku 2013 na Policejním prezidiu ČR, spadá pod úřad služby kriminální policie a vyšetřování. Zabývá se vyšetřováním závažných zločinů a trestných činů, které byly v minulosti spáchány na území České republiky a i přes intenzívní práci policie se je nepodařilo objasnit. Zlínská vražda na Jižních Svazích je třetím objasněným zločinem. Kriminalistům se podařilo také ukázat na pachatele devět let nevyřešené vraždy podnikatele z Otrokovic, kterého podle všeho zavraždil jeho spolupracovník. Prvním úspěchem skupiny Tempus pak bylo objasnění vraždy, která se stala před devatenácti lety v Praze 4, do jejíhož promlčení zbýval pouhý měsíc.

20. června 2014,

plk. Ing. Jana Macalíková, tisková mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem