Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili trestnou činnost podvodníka

JIHLAVSKO: Muž vylákal od poškozených přes jeden a půl milionu korun 

Kriminalisté jihlavského územního odboru dopadli muže, který se dopouštěl podvodů, nabízel marihuanu, obtěžoval nezletilou dívku a pohyboval se po Jihlavsku, i když to má zakázáno. Podvedeným lidem způsobil celkovou škodu přes jeden a půl milionu korun. Kriminalisté podezřelého muže zadrželi a skončil v policejní cele. Obviněn byl ze spáchání zločinu a tří přečinů, na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby a hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi.

Muže, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání, kriminalisté vypátrali na začátku tohoto týdne v Jihlavě na ulici před domem. Nacházel se ve městě, kde má na základě rozhodnutí soudu zakázáno pobývat. Muže důvodně podezřelého ze spáchání rozsáhlé trestné činnosti kriminalisté zadrželi a umístili ho do policejní cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání zadrženého. „Pětatřicetiletý muž z Třebíčska byl obviněn ze spáchání zločinu podvodu, přičemž činem byla způsobena značná škoda, dále přečinů svádění k pohlavnímu styku, nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a pokračujícího přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl npor. Mgr. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality.

Obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán, z věznice byl naposledy propuštěn na konci loňského roku a na jaře už byl znovu odsouzen za spáchaný trestný čin. Muž má na dobu deseti let soudem uložený zákaz pobytu na území okresu Jihlavy.

Pětatřicetiletý muž byl obviněn z toho, že se v pěti případech dopustil podvodu a z různých lidí vylákal pod různými smyšlenými historkami a přísliby finanční hotovost, dále oslovil nezletilou dívku, se kterou nepřípustně komunikoval a nabízel jí také marihuanu. Pohyboval se přitom v Jihlavě a okolí, i když má uložený zákaz pobytu na jihlavském okrese. Většiny případů podvodu se dopustil v období léta. Mezi podvedenými byl řidič taxislužby, kterého připravil o peníze při placení za jízdu, kdy opakovaně měnil dohodnutý způsob, a výsledkem byla pro řidiče finanční ztráta. Od podvedené ženy vylákal peníze, šperky a finanční hotovost jí odčerpal i z účtu. Další podvedený muž přišel o peníze, když uvěřil, že se jedná o půjčku, kterou bude obviněný splácet. Na podvodníkovi sliby doplatil také jiný řidič taxislužby a mladý muž, který mu peníze půjčoval opakovaně a ve vysokých částkách. Obviněný muž připravil podvedené lidi celkem o více než jeden a půl milionu korun. Peníze používal pro svoji potřebu. V červenci oslovil muž na ulici nezletilou dívku, se kterou se snažil zavést sexuálně zaměřený hovor s nabídkou peněz, po jejím odmítnutí dívce ještě nabízel marihuanu, dívka z místa odešla.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

 Za trestnou činnost lze obviněnému muži uložit trest odnětí svobody až na osm let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

12. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem