Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili sérii případů vloupání do objektů

JIHLAVSKO: Obviněný muž navíc distribuoval drogy 

V rukou policistů skončil tento týden nebezpečný recidivista, který se na Jihlavsku dopouštěl majetkové a drogové trestné činnosti. Vloupal se do sedmi objektů, zejména prodejen, a celková škoda přesáhla částku 400 tisíc korun. Policejní komisař zahájil trestní stíhání devětatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů, a na podaný návrh byl vzat do vazby. V jednom případě se na vloupání do objektu podíleli ještě dva spolupachatelé, muž a žena. Také tito dva čelí obvinění ze spáchání trestného činu, muž je v současné době ve vězení.

Kriminalistům jihlavského územního odboru se na základě jejich výborné operativní činnosti podařilo dopadnout muže podezřelého z rozsáhlé trestné činnosti. Realizace proběhla v bytovém domě v Jihlavě. Policisté speciální jednotky Dukovany zadrželi muže v časných ranních hodinách v bytě, kde pobýval. Zadrženého odvezli na oddělení policie, kde byl umístěn do cely. „V bytě jsme provedli domovní prohlídku, při které jsme zajistili věci pocházející z trestné činnosti,“ řekl npor. Ing. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Tyto odcizené věci se tak budou moci vrátit zpět jejich majitelům.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání devětatřicetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání zločinu krádeže a přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ upřesnil vedoucí jihlavských kriminalistů s tím, že obviněný muž byl již v minulosti opakovaně soudně trestán. Naposledy byl za majetkovou trestnou činnost odsouzen k trestu odnětí svobody a brány věznice opustil vloni v listopadu. Netrvalo ale dlouho a muž se začal opět dopouštět další trestné činnosti a větší část případů spáchal v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, což je obzvláště přitěžující okolnost.

Muž je obviněn z toho, že se v sedmi případech vloupal do různých objektů, a to šesti v Jihlavě a jednoho v Telči, dále distribuoval v krajském městě pervitin. První krádeže se dopustil už přibližně měsíc po svém propuštění z vězení. V prosinci se totiž ještě se dvěma komplici vloupal do objektu firmy, kde způsobili škodu za více než 200 tisíc korun. Dva muži a žena tady odcizili peníze a nářadí. Dalších krádeží už se obviněný muž dopouštěl sám. V době od března do začátku května se vloupal celkem do pěti různých prodejen a jedné kavárny. Škody za ním v některých případech zůstávaly opět vysoké, v řádu několika desítek tisíc korun. Z objektů si odnášel zejména peníze, dále cenné věci a prodávané zboží. Z cenných věcí se jednalo o spotřebiče a elektroniku. Při posledním vloupání, ke kterému došlo na začátku května v Jihlavě, způsobil škodu za více než sto tisíc korun, kdy v obchodě odcizil peníze, dále stravenky, jízdenky, prodávané zboží a další věci. Celková škoda způsobená při krádežích se přiblížila částce 400 tisíc korun, další škoda vznikla majitelům poškozením.

Na obviněného muže podal policejní komisař státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.

„Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ dodal npor. Radomír Němec. V případě krádeže spáchané v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, je totiž tento čin posuzován přísněji a pachatel tak může být postižen vyšším trestem.

Osmadvacetiletou ženu zadrželi policisté ve večerních hodinách, když jela s vozidlem Škoda Octavia v Jihlavě po ulici Brněnská. Automobil řídila, i když není držitelkou řidičského oprávnění. Dále policisté při provedeném testu na zjištění ovlivnění návykovou látkou naměřili pozitivní hodnotu na amfetamin, lékařskému vyšetření se odmítla bezdůvodně podrobit. Dopustila se tak přestupků na úseku dopravy, které policisté také šetří. Dále vzhledem k tomu, že byl na ženu vydán státním zástupcem souhlas se zadržením v souvislosti s podezřením na spáchanou majetkovou trestnou činnost, policisté ženu zadrželi a skončila v policejní cele.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání zadržené. Osmadvacetiletá žena z Jihlavska byla obviněna ze spáchání přečinu krádeže, při které byla způsobena větší škoda. Také žena již byla v minulosti za spáchanou trestnou činnost opakovaně odsouzena a odpykala si i trest odnětí svobody, kdy z věznice byla propuštěna vloni v květnu. Obviněná žena byla po provedení procesních úkonů ze zadržení propuštěna a je stíhána na svobodě.

Poslední z povedené trojice je aktuálně ve vězení, za spáchanou trestnou činnosti byl totiž odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, který si v současné době odpykává. Také tento muž byl obviněn ze spáchání trestného činu krádeže, při které vznikla větší škoda.

Obviněné ženě a osmadvacetiletému muži hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

13. května 2020

vytisknout  e-mailem