Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili sérii krádeží

JIHLAVSKO: Obviněný muž se zaměřil na rodinné domy 

Jihlavským kriminalistům se na základě velmi dobré a trpělivé práce podařilo dopadnout muže, který se dopustil série vloupání do různých objektů. Jeho cílem se staly zejména rodinné domy, nejčastěji z nich mizelo nářadí, odvezl si ale třeba i zahradní traktůrek. Za mužem zůstala celková škoda za necelý půl milionu korun. Podezřelého muže policisté dopadli a skončil v policejní cele. Většinu odcizených věcí se kriminalistům podařilo zajistit a můžou se tak vrátit zpět jejich majitelům. Byla mezi nimi také dětská čtyřkolka, kterou dostal k Vánocům malý chlapec. Radost z dárku si ale hoch užil pouhé dva dny, než o něj přišel. Odcizenou čtyřkolku ale kriminalisté vypátrali a chlapec ji tak dostane podruhé, tentokrát od policistů. Ze spáchání tří trestných činů je obviněn dvaatřicetiletý muž.

Precizní prověřování vyústilo na konci minulého týdne v zadržení muže důvodně podezřelého ze spáchání majetkové trestné činnosti. Policisté ho umístili do cely. Muž po zadržení vydal převážnou část odcizených věcí, po krádežích je schovával na různých místech v objektech, které využíval.
Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání zadrženého muže z Třebíčska. „Dvaatřicetiletý muž je obviněn z přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, a dále přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž byl v minulosti již opakovaně odsouzen za různorodou trestnou činnost.

Muž je obviněn z toho, že se v době od října dopustil na různých místech devíti krádeží v objektech. Vloupání spáchal v Brtnici a obcích v jejím okolí. Zaměřoval se na rodinné domy, nejčastěji procházející stavebními pracemi, nebo nezajištěné či neobydlené objekty, jednalo se o stodoly, zahradní domky, garáž a stavební buňku. Odnášel si z nich nářadí, zahradní techniku, pohonné hmoty a další věci. V první polovině minulého týdne odcizil při jedné z krádeží zahradní traktůrek a při další dětskou čtyřkolku za bezmála deset tisíc korun. Kromě krádeže způsoboval majitelům objektů škodu také poškozením. Nejvyšší škoda, a to kolem sto tisíc korun, vznikla na rodinném domě, u kterého muž zničil okno a balkonové dveře.
Také odcizený zahradní traktůrek se po dopadení muže podařilo zajistit.

Po provedení nezbytných procesních úkonů byl obviněný muž ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě. Případy kriminalisté dále vyšetřují. Za trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. ledna 2024

vytisknout  e-mailem