Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili sérii krádeží

JIHLAVSKO: Obě vozidla, která muž odcizil, policisté vypátrali 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, který se dopustil série krádeží. Sedmadvacetiletého muže z Havlíčkobrodska policisté zadrželi a následně zahájili jeho trestní stíhání. Dopustil se vloupání do vozidla, krádeží dvou vozidel, odcizil kamery z budov, jízdní kolo a vloupal se do objektu zemědělské společnosti. Škoda na věcech, které odcizil nebo se o to pokusil, přesáhla částku 320 tisíc korun. Některých krádeží se muž dopustil sám, při čtyřech měl komplice. Obě odcizená vozidla i část dalších věci policisté vypátrali, následně si je převzali zpět jejich majitelé.
 
Objasnit rozsáhlou trestnou činnost se kriminalistům podařilo na základě operativního šetření, důkladným ohledáváním míst činů a vyhodnocováním nalezených stop a velmi dobré osobní a místní znalosti. Podezřelého muže policisté zadrželi minulý týden při jízdě v obytném vozidle Ford Tranzit, které bylo v neděli 7. prosince odcizeno v Jihlavě. Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu umístili do policejní cely. Automobil s vybavením v celkové hodnotě necelých 200 tisíc korun kriminalisté zajistili a následně ho předali zpět jeho majiteli. Kriminalisté provedli prohlídku jiných prostor, kdy se jednalo o vozidlo. Prověřováním zjistili, že se jedná o muže, který se dopustil ještě dalších krádeží. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání sedmadvacetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže z části dokonaného a z části ukončeného ve stádiu pokusu,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, krádeže muž spáchal dílem samostatně a dílem ve formě spolupachatelství. V minulosti muž ještě nebyl soudně trestán. Trestnou činnost dvou jeho kompliců kriminalisté také vyšetřují.
 
Muž je obviněn ze spáchání celkem šesti krádeží, kterých se dopustil v době od poloviny října do prosince. V jednom případě spáchal trestnou činnost na Třebíčsku, v ostatních případech se jednalo o obce na Jihlavsku. Muž se krádeže dopustil v Želetavě, Telči, Zborné, Krasonicích a v Jihlavě.
V Želetavě se muž ještě se spolupachatelem vloupal do zaparkovaného vozidla Mitsubishi, ze kterého odcizili doklady a klíče. Další krádeže se muž dopustil v druhé polovině října v Telči, kde odcizil pět bezpečnostních kamer z budovy školy, z oploceného areálu Národního památkového ústavu a dvora baru. Kamery muž vytrhl ze zdi a poté je ve městě ukryl. Část si jich následně odnesl a některé byly nalezeny. Na začátku listopadu s dalšími dvěma spolupachateli nejprve v obci Zborná odcizil jízdní kolo, které bylo zajištěné a umístěné na tažném zařízení zaparkovaného vozidla, o několik dní později se muži vloupali do objektu bývalé drůbežárny v obci Krasonice, při krádeži byli ale vyrušeni, proto nic neodcizili a utekli.
V listopadu a prosinci muž odcizil dvě vozidla, oba automobily policisté vypátrali. V polovině listopadu se muž ještě s komplicem vloupal do řadové garáže v Jihlavě a odcizili vozidlo Škoda 1203, se kterým odjeli. Druhý den po krádeži policisté odcizený automobil vypátrali odstavený na silnici u obce Smrčná. Vozidlo bylo drobně poškozené. Policisté automobil zajistili a následně ho předali zpět jeho majiteli. V neděli 7. prosince obviněný muž odcizil v Jihlavě vozidlo Ford Transit. Ve večerních hodinách se vloupal do zaparkovaného uzamčeného obytného automobilu, se kterým odjel. Po několika dnech policisté vozidlo zastavili při jízdě z Jihlavy na obec Pístov, při kontrole zjistili, že je kradené, muže zadrželi a vozidlo následně předali zpět jeho majiteli.
Odcizené věci pachatelé prodávali a peníze používali pro vlastní potřebu. Kriminalistům se podařilo část odcizených věcí vypátrat a předali je zpět jejich majitelům. 
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
18. prosince 2014

vytisknout  e-mailem