Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili případ poškození produktovodu

HAVLÍČKOBRODSKO: Čtyři muži byli obviněni z několika trestných činů 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Havlíčkův Brod objasnili v uplynulém týdnu velice závažný případ poškození produktovodu u obce Knyk. Při tomto poškození produktovodu unikala do volné přírody motorová nafta a tím došlo k rozsáhlému poškození životního prostředí, když náklady na odstranění ekologických škod byly dosud vyčísleny na částku převyšující 27 000 000 korun.
 
V souvislosti s tímto případem byly v minulém týdnu zadrženy celkem čtyři osoby, které byly obviněny z několika trestných činů. Jedná se o muže ve věku 19, 22, 26 a 44 let - všichni čtyři muži pocházejí z Chotěboře. Dva z pachatelů jsou v příbuzenském poměru. Trojice pachatelů je obviněna z trestných činů poškození cizí věci, poškození a ohrožení životního prostředí a krádeže. Čtvrtý pachatel je obviněn z přečinu krádeže. Třem mužům v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v trvání až pěti let. Čtvrtému pachateli za přečin krádeže hrozí dva roky vězení. Všichni obvinění muži jsou stíháni na svobodě.
 
Havlíčkobrodští kriminalisté se případem začali zabývat v neděli 29. prosince loňského roku. V tento den v odpoledních hodinách cestou linky 112 přijali oznámení o úniku ropných látek v lokalitě u obce Knyk na Havlíčkobrodsku. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že k úniku dochází v místě, kudy pod zemí vede produktovod na trase Potěhy - Šlapanov. Po podrobném ohledání místa vyšlo najevo, že tento produktovod je úmyslně poškozený a do okolní půdy tak uniká motorová nafta.
 
Případ si proto na místě převzali kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Havlíčkův Brod, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů poškození cizí věci a poškození a ohrožení životního prostředí.
 
Vzhledem k tomu, že v místě poškození pak docházelo k samovolnému úniku nafty, která postupně prosakovala do okolní půdy, došlo k výraznému poškození životního prostředí. Na místo činu vyjel kompletní výjezd územního odboru Havlíčkův Brod. Kriminalisté zjistili, že neznámý pachatel úmyslně poškodil potrubí produktovodu tím, že nejdříve odkopal v místě zeminu a poté na vedení nainstaloval speciální zařízení s cílem neoprávněně zde odčerpávat motorovou naftu.
 
Na místě činu jsme ohledáním zajistili celou řadu důležitých stop, včetně kompletního zařízení, které bylo nainstalováno na produktovod. Toto zařízení jsme podrobili dalšímu zkoumání s cílem zjistit, odkud zařízení pochází. Rozjelo se rozsáhlé vyšetřování a pátrání po pachatelích tohoto činu,“ řekl k závažnému případu plk. Mgr. David Spilka, zástupce vedoucího územního odboru Havlíčkův Brod.  
 
Kriminalisté v průběhu vyšetřování vyslechli celou řadu svědků a na základě vlastní operativní činnosti a dokonalé místní znalosti se jim podařilo přijít na stopu možných pachatelů. Pachatelé pak byli v minulém týdnu zadrženi a při provedených domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor u nich kriminalisté zajistili další věci důležité pro trestní řízení, které souvisejí s vyšetřovaným případem.
 
„Podařilo se nám nashromáždit dostatek důkazů k tomu, abychom mohli prokázat, že tři ze čtveřice pachatelů si v listopadu loňského roku pořídili speciální navrtávací pás a další věci, jako jsou hadice, kohouty a spojky, které společně zkompletovali ve funkční zařízení. Následně dva z pachatelů odkopali koncem listopadu loňského roku  zeminu na svažitém průseku lesního prostoru v místě, kudy vede trasa produktovou Potěhy - Šlapanov. Tento produktovod pak na místě navrtali a umístili na něj vyrobené zařízení s cílem nelegálně odčerpávat motorovou naftu. Druhý den výkop zahrnuli a další den poté dokončili terénní úpravy místa, aby v místě nebylo na první pohled nic vidět. Již v tomto období jeden z pachatelů odčerpal pro svoji potřebu 50 litrů motorové nafty,“ doplnil k případu npor. Mgr. Petr Janata, vedoucí oddělení hospodářské kriminality územního odboru Havlíčkův Brod.
 
Dvojice pachatelů – jednalo se o bratry ve věku 22 a 26 let - pak v průběhu prosince přijela na místo osobním vozidlem a oba muži zde nejméně v pěti případech odčerpali do připravených plastových kanystrů nejméně 1000 litrů motorové nafty, kterou si z místa odvezli v připravených nádobách. V trestné činnosti by zřejmě pokračovali, kdyby nevyšel najevo únik nafty do volné přírody.
 
Obvinění muži svým jednáním způsobili škodu tím, že navrtali produktovod – tato škoda byla vyčíslena na 49 000 korun. Odcizením motorové nafty vznikla škoda ve výši téměř 39 000 korun a ekologická škoda na životním prostředí se vyšplhala na částku převyšující 27 000 000 korun.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
10. březen 2014
 
 

vytisknout  e-mailem