Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili pojistné podvody

KRAJ VYSOČINA: Dva lékaři pomáhali makléři s podvody při uzavírání pojistných smluv 

Z trestného činu pojistného podvodu spáchaného formou spolupachatelství obvinili kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina tři muže. Nezákonného jednání se měli obvinění muži dopustit v období od ledna do listopadu roku 2009 na různých místech nejen v Jihlavě, ale i jinde na území České republiky. Pojišťovně způsobili škodu ve výši přesahující dva miliony korun. V případě prokázání viny hrozí třem mužům trest odnětí svobody v trvání dvou až osmi roků. Všichni tři muži jsou stíháni na svobodě.
 
Jeden z obviněných – sedmatřicetiletý muž z Jihlavy - sjednával pro společnost podnikající v oblasti nezávislého finančního poradenství pro jednu z tuzemských pojišťoven návrhy na uzavření pojistných smluv. Jednalo se o jeden z typů flexi životního pojištění. V návrzích na uzavření tohoto typu pojištění ale uváděl s vědomím klientů, ale také bez jejich vědomí, jména dvou lékařů, kteří měli mít k dispozici zdravotní dokumentaci pojištěných osob. To se ale nezakládalo na pravdě. Tito dva lékaři zdravotní dokumentací klientů makléře nikdy nedisponovali. Jednalo se o čtyřiatřicetiletého lékaře z Vysočiny s odborností ortopedie a o čtyřicetiletého lékaře z Brna s odborností chirurgie.
 
Kriminalistům z Vysočiny se podařilo rozkrýt rozsáhlou sérii pojistných podvodů a objasnili způsob, jakým se podvodů dopouštěli. „Obviněný finanční poradce nechával od obou lékařů potvrzovat u části klientů bez jejich vědomí formulář, který je označen jako výpis ze zdravotní dokumentace. Tito klienti se k daným lékařům přitom vůbec nedostavili. Tento formulář tvoří nedílnou a důležitou součást návrhu na uzavření daného pojištění,“ uvedl k případu plk. JUDr. Miroslav Kovář, vedoucí odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
V některých případech finanční poradce své klienty ke dvěma obviněným lékařům sám posílal, aby jim lékaři daný formulář sami vyplnili. I v těchto případech ale věděl, že lékaři nemají potřebné informace o zdravotním stavu klientů a že tyto potvrzené výpisy ze zdravotní dokumentace obsahují nevěrohodné informace o skutečném zdravotním stavu klientů. Obsah výpisu je přitom rozhodný pro další posuzování ze strany pojišťovny.
 
Obviněný makléř pak předkládal tyto zfalšované dokumenty pojišťovně. Pojišťovna pak uzavírala s klienty pojistné smlouvy. U některých klientů se tohoto podvodného jednání dopouštěl společným jednáním s danými klienty, kteří o tom, že formuláře obsahují nepravdivé údaje, věděli. Jednání těchto osob budou krajští kriminalisté vyšetřovat samostatně.
 
Kriminalistům se podařilo prokázat, že obviněný osmatřicetiletý muž uzavřel za pomoci jednoho z lékařů nejméně 23 smluv, čímž způsobil pojišťovně na provizích škodu ve výši 1 173 410 korun. Za pomoci druhého lékaře pak uzavřel nejméně 17 smluv a stejné pojišťovně způsobil škodu ve výši 839 715 korun.  Celkem tedy uzavřel nejméně čtyřicet smluv a z důvodu vyplacení provizí za sjednané pojistné smlouvy, které byly uzavřeny na základě uvedení nepravdivých údajů, způsobil pojišťovně celkovou škodu v celkové výši 2 013 125 korun.
 
Podle hospodářských kriminalistů se svým rozsahem jedná o ojedinělý případ, který se podařilo v letošním roce objasnit v Kraji Vysočina. „Rozkrývání tohoto typu trestné činnosti bývá z hlediska objasnění poměrně obtížné. Tým kriminalistů v tomto případě odvedl kvalitní práci,“ dodal plk. JUDr. Miroslav Kovář.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
10. listopad 2011
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem