Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kriminalisté objasnili milionové podvody

RYCHNOVSKO - Podezřelý před spravedlností uprchl do ciziny. 

Devětatřicetiletý muž z Borohrádku se od prosince roku 2012 do srpna roku 2015 na různých místech Královéhradeckého a Pardubického kraje u 7 poškozených dopustil 13 případů podvodu nebo zpronevěry.

Peníze, které touto nezákonnou činností získával pro svoji potřebu, od poškozených nabyl různými způsoby. Jedním z nich byl prodej aut další fyzické osobě, přičemž auta podezřelý získával do pronájmu od jednatelů či zástupců autorizovaných prodejců, které přesvědčil o tom, že auta bude používat jako reklamu svoji i jejich. Auta měl pronajatá na dobu určitou se smluvní podmínkou, že nesmí vozidlo pronajmout ani prodat nikomu dalšímu. Během pronájmu tři z nich ( zn. Citroen, zn. Volvo XC60 a zn. Volswagen Touareg) prodal za statisíce třetí osobě, aniž by pronajímatelům cokoliv sdělil či uhradil.
V dalších případech třetí osobě vypůjčený vůz zn. Volkswagen Polo a Porsche Cayenne pouze ukázal a když zájemce uhradil požadované částky v řádech statisíců korun, podezřelý mu nabízené auto nedodal ani mu nevrátil jím uhrazenou finanční částku.
Podezřelý muž si také pod odlišnými záminkami (zprostředkování výhodné koupě televize či IPhonu, koupě nemovitosti a zejména prodej ochranné známky hudební skupiny) vypůjčoval od fyzické osoby různé finanční částky v řádech deseti tisíců až statisíců, a to s vědomím, že je ve špatné finanční situaci a pro četné starší závazky nebude schopen finanční půjčky v dohodnutém termínu splatit.
V posledním případě se pod smyšlenou záminkou zprostředkování smlouvy na dodávku dřevostavby vydával za jednatele stavební společnosti a přesvědčil poškozenou k uhrazení finanční hotovosti vyšší než milion korun, a ty použil pro svoji vlastní potřebu.
Celková škoda, kterou podezřelý muž spáchal, dosahuje částky 7,5 milionu korun (4,5 milionu korun za podvod a 3 miliony korun za zpronevěru).
Po podezřelém bylo z podnětu rodiny v srpnu 2015 vyhlášeno pátrání po pohřešovaném. Vypátrán byl ve Francii, kde byla zaznamenána kontrola jeho pasu. V říjnu 2015 vydal Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou příkaz k jeho zadržení a po hledaném muži bylo vyhlášeno pátrání. Následně vydal Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou evropský zatýkací  rozkaz a dne 12.10. 2017 byl hledaný muž vypátrán a zatčen v Irsku, umístěn do vazby a po následném soudním řízení předán k trestnímu stíhání do České republiky. Podezřelého muže si v Irsku převzali příslušníci cizinecké policie a v České republice na letišti V. Havla byl 22.11.2017 dle příkazu zadržen a eskortován do Rychnova nad Kněžnou. Po výslechu obviněného soud akceptoval návrh Okresního státního zastupitelství v Rychnově nad Kněžnou na vzetí obviněného do vazby a dne 24.11.2017 v 15:15 ho policisté předali do Vazební věznice v Hradci Králové.
Obviněnému muži za zločiny zpronevěry a podvodu hrozí až osmiletý nepodmíněný trest.

por. Mgr. Alena Kacálková
1. prosince 2017 v 10:40

vytisknout  e-mailem