Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté objasnili krádež Violonu

Historický Violon v hodnotě deseti miliónů korun je díky pražským kriminalistům zpět u svého majitele. 

Kriminalisté z šestého oddělení druhého policejního obvodu se od května loňského roku zabývají případem krádeže hudebního nástroje ze zaparkovaného vozidla. Konkrétně se jednalo o Violon vyrobený v období 15. století, který si majitel prvotně vyčíslil na částku zhruba jeden milion eur.

I přesto, že se kriminalisté od začátku neměli „čeho chytit“, začali na případu velice usilovně pracovat a po několika měsících se jim tato mravenčí práce vyplatila. Z několika podezřelých si totiž vytipovali jednu konkrétní osobu, kterou koncem roku se souhlasem státního zástupce zadrželi. Muž se při výslechu ke krádeži doznal, nicméně během té doby již odcizený instrument poslat „o dům dál“. Podle zjištěných informací se nejednalo o krádež na zakázku, ale o náhodnou pouliční krádež. O skutečné hodnotě nástroje však obviněný neměl ani ponětí.

Kriminalisté šestačtyřicetiletého muže obvinili ze spáchání trestných činů krádež a poškození cizí věci. V případě pravomocného odsouzení mu za tyto delikty hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi, a to zejména s ohledem na výši způsobené škody. Předběžné výsledky znalce v oboru totiž hodnotu historického nástroje určily na deset milionů korun. V oblasti kriminality se navíc nejedná o žádného začátečníka. V minulosti byl již čtyřiadvacetkrát soudně trestán za různé, převážně však majetkové trestné činy.

Tímto ale případ pro kriminalisty rozhodně neskončil. Jejich úkolem totiž bylo vypátrat nejen pachatele, ale také samotný hudební nástroj. I v tomto ohledu byli kriminalisté úspěšní a nástroj se jim, s pomocí obviněného, podařilo v polovině ledna letošního roku dohledat a zajistit. Dnes ho proto kriminalisté mohli předat šťastnému majiteli.

por. Bc. Iveta Martínková – 28.1.2016

Odkazy do noveho okna

Foto zajištěného nástroje

Foto zajištěného nástroje 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem