Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili dvojnásobnou vraždu

KRAJ VYSOČINA: Seniory v Koněšíně brutálně zavraždil šestadvacetiletý muž 

Kriminalistům z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo po pěti měsících intenzivního vyšetřování objasnit dvojnásobnou vraždu partnerského páru v obci Koněšín na Třebíčsku. Dvaasedmdesátiletého muže a jeho o tři roky mladší partnerku ubodal vrah nožem v rodinném domě, kde senioři společně žili.
 
Ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve čtvrtek obvinili šestadvacetiletého muže, který pobýval ve stejné obci, kde v červnu brutálně vraždil. Navíc se jednalo o osobu, která se se zavražděnými seniory znala, a to prostřednictvím jejich vnučky, s níž muž udržoval vztah. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby a soud návrhu státního zástupce vyhověl. V případě prokázání viny hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dvacet let nebo výjimečný trest.
 
V neděli 17. června 2012 byly v rodinném domě v obci Koněšín na Třebíčsku nalezeny dvě mrtvé osoby. Jednalo se o starší partnerský pár. Od počátku případ prověřovali kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina pro podezření ze spáchání násilného trestného činu. Nařízená soudní pitva, která proběhla na Ústavu soudního lékařství v Brně, potvrdila, že muž a žena zemřeli násilnou smrtí v důsledku více bodnořezných ran. Kriminalisté proto zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Od té doby ve spolupráci s třebíčskými kriminality intenzivně pracovali na dopadení pachatele.
 
Obviněný muž se až do tohoto týdne pohyboval v Koněšíně a ještě pobýval v další obci v blízkém okolí. Ve středu muže kriminalisté podrobili vyšetření na detektoru lži, poté proběhl jeho déle trvající výslech a po jeho skončení následovalo jeho trestní stíhání. „Pachatel se k hrůznému činu přiznal. Se zavražděnými seniory se znal a motivem jeho činu byly osobní vztahy,“ uvedl vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Michal Laška. Pachatel zasadil muži celkem 14 bodnořezných ran do různých částí těla - do krku, zad i obličeje. Žena měla na těle osm bodnořezných ran a jednu sečnou ránu.
 
Jak uvedl plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, vyšetřování dvojnásobné vraždy od počátku ztěžoval nejasný motiv. V úvahu připadalo několik verzí, mezi které patřila také loupežná vražda nebo skutek spáchaný zcela náhodným pachatelem. „Během půl roku trvajícího prověřování jsme postupně vyslechli nebo jsme prověřovali a hovořili se zhruba 500 lidmi. Svým rozsahem se jednalo o nejzávažnější kriminální čin v letošním roce na Vysočině. Odebrali jsme lidem z Koněšína a okolí stovky vzorků DNA. Zásadní roli sehrály stopy zajištěné na místě činu. Jednalo se o několik desítek stop různých druhů. V policejní databázi zůstane z tohoto případu uložen pouze jeden jediný vzorek DNA, a to bude vzorek pachatele," uvedl plk. Mgr. Pavel Kubiš s tím, že vražednou zbraň se zatím nepodařilo nalézt. Obviněný muž patřil od samého počátku do okruhu podezřelých. Jednalo se o bezúhonného muže, který nebyl v minulosti trestán.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
23. prosinec 2012
 

vytisknout  e-mailem