Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili dva roky starý případ

KRAJ VYSOČINA: Skupina zlodějů odcizila u dálnice D1 auto s pěti milióny 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina objasnili závažný případ, který se stal na konci května roku 2010. Tři muži, z nichž jeden je státním občanem Polské republiky, byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu krádeže. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody v trvání až deseti let. Všichni tři jsou stíhání na svobodě, stíhání cizího státního příslušníka se řeší cestou právní pomoci mezi Českou republikou a Polskem.
 
Jak vyplývá z usnesení o zahájení trestního stíhání zvlášť závažného zločinu krádeže se tři muži ve věku 28, 38 a 57 let společně s dalšími dvěma neustanovenými osobami polské národnosti dopustili   po předchozí vzájemné součinnosti dne 30. května 2010 na benzínové čerpací stanici na 96. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Zde jeden z nich s pomocí dvou dalších osob odcizil za použití předem odcizených klíčů osobní vozidlo BMW 530 černé barvy. Vozidlo bylo zaparkované před stojany čerpací stanice. V kufru uvnitř vozidla se nacházela černá taška, ve které byla uložena finanční hotovost ve výši 194 000 euro. Krádeží vozidla a věcí ve vozidle pachatelé způsobili dvěma majitelům celkovou škodu ve výši 5 320 000 korun. Druhý den po krádeži bylo odcizené vozidlo nalezeno odstavené na opuštěném místě v blízkosti sjezdu z dálnice D1 na 104. kilometru u Větrného Jeníkova. Peníze z kufru vozidla zmizely.
 
„Případu jsme od samého počátku věnovali maximální pozornost, ale pátrání nebylo jednoduché. Bylo zapotřebí provést celou řadu úkonů a vyhodnotit velké množství stop. Nakonec se nám podařilo případ objasnit a rozkrýt role jednotlivých pachatelů v celém případu,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Pavel Kubiš.
 
Kriminalistům se v průběhu vyšetřování podařilo prokázat, že jeden z trojice pachatelů – osmadvacetiletý muž trvale žijící v  Moravskoslezském kraji, celou akci předem velice dobře naplánoval a zosnoval. Na okrese Frýdek Místek odcizil v průběhu května 2010 klíče od vozidla BMW. V té době měl již v plánu, že vozidlo s převáženou finanční částkou odcizí a zmocní se tak peněz. 
 
„Tento pachatel využil skutečnosti, že se s uživatelem vozidla, který podnikal v oblasti směnárenství, znal z dřívější doby. Věděl proto také o jeho pravidelných cestách i o tom, kde se při nich zastavuje na krátký odpočinek a občerstvení. Věděl také, že ve vozidle převáží vyšší částky peněz,“ upřesnil vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Michal Laška z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Hlavní organizátor krádeže pak zkontaktoval svého známého, s plánem ho seznámil a požádal ho o pomoc. Tato pomoc měla spočívat v tom, že sežene nějaké osoby z Polska, které by samotnou krádež vozidla a peněz provedly.
 
I další z dvojice pachatelů tak měl v celém případu svoji přesnou úlohu. Tento osmatřicetiletý muž, který trvale žije v Moravskoslezském kraji skutečně zkontaktoval svého sedmapadesátiletého známého v Polsku a i toho s plánem celé krádeže seznámil. Pro samotné provedení krádeže mu pak před koncem května předal odcizené klíče od vozidla a sdělil mu den, kdy směnárník odjel na pravidelnou cestu. Tento pachatel pak společně s dalšími dvěma dosud neustanovenými osobami vozidlo skutečně ukradl, převezl jej na opuštěné místo k Větrnému Jeníkovu a z kufru auta sebral tašku s finančními prostředky. Další věci zůstaly v opuštěném vozidle. 
 
K osobám pachatelů lze uvést, že hlavní organizátor krádeže nebyl nikdy soudně trestán. Druhý z pachatelů byl opakovaně soudně trestán za skutky související s nedovoleným překročením státní hranice. Cizinec byl v České republice trestán za drogovou kriminalitu, ale k výkonu trestu byl předán do Polské republiky.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vvrchní komisař
18. červenec 2012
 

vytisknout  e-mailem