Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kriminalisté objasnili 18 případů krádeží

RYCHNOVSKO - Terčem zejména rekreační objekty. 

Rychnovští kriminalisté objasnili sérii podzimních krádeží na Rychnovsku. Obviněný mladík řídil se zákazem a bral vše, co se dalo.

Od října roku 2013 do poloviny prosince tohoto roku se dvaadvacetiletý mladík dopustil nejméně 18 případů krádeže. Muž se zaměřil zejména na předměty, které se daly zpeněžit nebo suroviny, které vykupují sběrny.
Během čtvrt roku muž takto „procestoval“ téměř celé naše teritorium, jako svůj cíl si vybíral zejména rekreační objekty v Orlických horách a podhůří (Nebeská Rybná, Dobré, Rybná nad Zdobnici, Peklo, Křivice). Krádeže tak šetřila všechna obvodní oddělení rychnovského územního odboru spolu s Obvodním oddělením Žamberk.
Z objektů (rekreační chalupy, chatky, stavební buňky, rodinné domy, stodoly, klubovny obecních spolků), do kterých se vloupal, kradl vše, na co přišel. Majitelé tak přicházeli o elektrotechniku, zahradní a stavební nářadí, nádobí, starožitnosti, alkohol a vše, co v budovách našel. Mezi odcizenými předměty bylo i rybářské náčiní, stan nebo platební karta.
Dalším terčem mladíkovy trestné činnosti byla i auta. U nich navrtával nebo prorážel palivové nádrže a tímto způsobem získával pohonné hmoty pro svoji potřebu. Auta ale i tak neponechal bez povšimnutí a k benzinu či naftě přibíral i autorádia, autobaterii, reproduktory, lékárničku nebo hliníková kola.
V několika případech muž ukradl i několik desítek metrů měděných lanek ze železnice.
Na lup se vypravoval osobním vozidlem, které řídil i přes soudem vyslovený zákaz.

Celková škoda, kterou majitelům způsobil, je na odcizených věcech vyčíslena na téměř 175.000 korun a škoda na poškozeném zařízení na téměř 37.000 korun.
Policisté u muže provedli domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor a pozemků (motorové vozidlo), při kterých zajistili mnoho odcizených věcí.
Mladík je policii znám pro stejnou předešlou majetkovou trestnou činnost. Muž z Vamberka byl rozsudkem Okresního soudu v Hradci Králové odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody do podzimu roku 2017 a zároveň k zákazu řízení všech motorových vozidel.

Muž si vyslechl obvinění z pokračujícího přečinu krádeže a z přečinůporušování domovní svobody, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí, za které mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
Obviněný muž je vyšetřovaný na svobodě.

por. Mgr. Alena Kacálková
18. prosince 2013

 


 
 

vytisknout  e-mailem