Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté měli úspěšný týden

J.Hradec- Dvě loupeže i sériové vloupání do objektů objasněno.( Hlasová schránka 974 233 116) 

V minulém týdnu se jindřichohradeckým kriminalistům z oddělení obecné kriminality na „poli objasňování zločinu“ opravdu dařilo. Ustanovili pachatele hned ke třem závažným kauzám.

1)Loupež na  BČS MOL v J.Hradci objasněna do 10 dnů

Na základě vlastních poznatků i na základě výzvy do médií jindřichohradečtí  kriminalisté z oddělení obecné kriminality dne 22. listopadu v 02:00 hodiny v místě trvalého bydliště  zadrželi podezřelého muže středního věku z Táborska, jenž měl  dne 12. listopadu  kolem 2:50 hodiny spáchat loupežné přepadení se zbraní na BČS MOL.

Původní zpráva: https://www.policie.cz/clanek/loupezne-prepadeni-bcs-foto.aspx

Jindřichohradečtí kriminalisté rovněž provedli domovní prohlídku u zadrženého muže včetně  prohlídky jeho automobilu. Pro účely dalšího trestního řízení bylo vozidlo zajištěno. Policejní komisař  ještě téhož dne vyhotovil  usnesení o zahájení trestního stíhání, které bylo podezřelému muži předáno následující den 23. listopadu 2019. Policejní komisař rovněž podal podnět k návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud vazbu akceptoval a obviněný muž je stíhán vazebně. V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozsahu dvě léta až deset let.

2)Loupež na seniorovi v Kardašově Řečici objasněna za 2 dny

Během dvou dnů měli jindřichohradečtí policisté rovněž „ jasno“ v případu  loupeže na seniorovi v Kardašově Řečici.  Dne 18. listopadu 2019  kolem 8:15 hodiny na náměstí Jaromíra Hrubého  před restaurací Plzeňská pivnice oslovili dva muži  z vozidla  Renault Megane   seniora  s tím, aby jim  ukázal směr na Třeboň, což učinil. Poté mu poté nabídli ke koupi různé balíčky s  věcmi, přičemž jeden z podezřelých neváhal a  ihned z okénka vozidla strčil tyto balíčky do nákupní tašky seniora, kterou držel v ruce. Následně za to po něm požadovali peníze, kdy jim  senior  dobrovolně ze své peněženky dal 300 korun. Muži z vozidla však požadovali více peněz, což jim poškozený odmítl vydat a odešel z místa směrem domů. Podezřelí muži jedoucí pomalu ve  vozidle, poškozeného sledovali a poté ve vhodném okamžiku zastavili a zatlačili  seniora na  zadní sedadla vozu, kde k němu přisedl jeden ze spolupachatelů a zabránil mu tak vystoupit z vozu ven.  Řidič vozidla  vzal z jeho nákupní tašky seniorovu  peněženku, ze  které  vzal dvě papírové bankovky  celkem 1 500 korun.  Poté poškozeného pustili z vozidla s tím, že si má jít domů pro další peníze. Poškozený senior z místa odešel, schoval se za nedaleký dům a následně až  se svého bytu zavolal Policii ČR.

Jindřichohradečtí kriminalisté ustanovili vozidlo a vyhlásili po něm pátrání. Dále ustanovili  majitele vozu  i další dva muže tvořící jeho osádku. Dne 20.listopadu 2019 kolem 4:30 hodin  zadrželi jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení obecné kriminality ve spolupráci s policisty z obvodního oddělení Bechyně dva podezřelé muže (r.2001, r.1997 – oba ze Slovenska), které eskortovali do policejních cel na OOP J. Hradec. Policejní komisařka  ještě téhož dne vyhotovila  usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin loupeže ve spolupachatelství, které bylo podezřelým mužům téhož dne  předáno.  Následující den 21. listopadu policejní komisařka rovněž podala podnět k návrhu na vzetí obou obviněných do vazby. Státní zástupce  udělil policejnímu orgánu příkaz k propuštění obviněných ze zadržení a tudíž téhož dne byli  oba obvinění  ze zadržení propuštěni. Trestní stíhání vedeno na svobodě. V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody v rozsahu dvě léta až deset let.

3) Vloupání do čtyřech rodinných domů objasněno za 16 dnů

Dne 20. listopadu v 11:45 hodin  v obci na Táborsku  spadla pomyslná klec, když jindřichohradečtí kriminalisté ve spolupráci s hlídkou policistů OOP Soběslav a s policisty z OOP Týn nad Vltavou zastavili vozidlo a zadrželi dva muže z Příbramska  (r.1970) s (r.1979),   kteří se téhož dne měli vloupat  za užití násilí do rodinného domu v Lišově, kde měli odcizit různé věci a elektroniku a způsobit tak celkovou  škodu ve výši nejméně 92 000 korun. Trestnou činnost téhož charakteru měli spáchat  taktéž společně 20. listopadu v Třeboni, kde je majitelka domu vyrušila a také v Lomnici nad Lužnicí. Starší ze spolupachatelů pak 4. listopadu 2019 za užití násilí vnikl do rodinného domu v J.Hradci na sídlišti Pod Kasárny. K trestné činnosti používali vypůjčený osobní automobil Mercedes Benz. Celková škoda jenž odcizením věcí napáchali činí nejméně 214 000 korun. Celková škoda způsobená poškozením věcí pak  nejméně 12 500 korun.

Spolupachatelé část odcizených věcí policistům vydali. Spisové materiály k výše uvedeným čtyřem skutkům byly sloučeny ke společnému řízení. Dne 21. listopadu vydal policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování z J.Hradce  usnesení o zahájení trestního stíhání  pro přečin porušování domovní svobody, přečin krádeže a přečin poškození cizí věci,  dílem spáchané ve formě spolupachatelství, které si obvinění převzali osobně.  Oba zadržení  obvinění muži  byli umístěni do policejních cel. Dne 22. listopadu 2019 policejní komisař  podal podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby. Soud vazbu akceptoval. Oba obvinění  muži, kteří byli v posledních třech letech soudem odsouzeni, jsou nyní trestně stíháni vazebně.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

29. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem