Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté letos prověřují již několik případů otravy oxidem uhelnatým

HAVLÍČKOBRODSKO: Při používání plynových spotřebičů je nutné dodržovat základní bezpečnostní pravidla  

Policisté přijali v letošním roce již pět oznámení o otravě osob oxidem uhelnatým v bytech. Tři osoby na následky otravy zemřely. Policisté apelují na občany, aby dodržovali základní bezpečností pravidla při používání plynových spotřebičů.
 
K pěti případům otrav nebezpečným plynem došlo v Havlíčkově Brodě v rozmezí od 9. ledna do 13. března. V prvním případě se otrávila čtyřčlenná rodina v ulici Na Spravedlnosti. Dvanáctiletý chlapec poté v nemocnici zemřel. Příznaky otravy se projevily i u dvou zasahujících zdravotníků. Na následky otravy zemřela i jednašedesátiletá žena v bytě v Dolní ulici. Poslední případ s tragickým koncem se stal 8. února, kdy po otravě ve Vagonově ulici zemřel šestnáctiletý chlapec.
K dalším dvěma případům pak došlo 13. února a 13. března. V únoru se v koupelně domu v ulici Prokopa Holého otrávila jednadvacetiletá žena. V minulém týdnu došlo k otravě starších manželů a jejich osmiletého vnuka v Zahradní ulici. Všechny tyto osoby jsou v současné době již v pořádku.
 
Kriminalisté v uvedených případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu proti životu a zdraví podle hlavy první zvláštní části trestního zákoníku. Všechny případy stále prověřují, zejména zjišťují příčiny úniku oxidu uhelnatého a další okolnosti uvedených případů.
 
Policisté apelují na občany, aby jako prevenci před takovými případy dodržovali základní bezpečností pravidla pro používání plynových spotřebičů v bytech a rodinných domech. Na veškerých plynových kotlích a karmách je nutné provádět pravidelné odborné revize dle návodu k užívání spotřebiče. Vysoké hodnoty oxidu uhelnatého produkují znečištěné plynové spotřebiče.   Kontrolovat je třeba i cesty odvádějící spaliny. Veškeré opravy a zásahy do plynových spotřebičů je třeba nechat na odborných firmách a vyškolených pracovnících. Na ty by se měl obrátit každý uživatel, kterému se zdá, že spotřebič nefunguje správně. Obecně lze uvést, že je zapotřebí provést takovouto kontrolu spotřebiče minimálně jednou ročně.
Velmi důležité je také časté větrání a to v každém ročním období, aby byl zajištěn stálý přísun čerstvého vzduchu do domácnosti, kde je plynový spotřebič umístěn. V domácnostech, kde došlo k výměně oken, zateplení fasády či výměně vchodových dveří, dochází ke změnám vnitřní cirkulace vzduchu a jeho nedostatku v prostorách. V případech takovýchto rekonstrukcí doporučujeme provést revize spalinových cest, zda mají dobré tahové podmínky. Pozor na používání různých ventilátorů a digestoří (nové digestoře mají vyšší výkony), které mohou způsobit, že spaliny ze spotřebiče místo odvodu ven budou vtahovány zpět do bytu. Velmi dobrou prevencí je instalování detektoru CO v bytě. Jedná se o čidlo, které měří výskyt oxidu uhelnatého a v případě zvýšení koncentrace na to obyvatele bytu upozorní alarmem.
 
Je v zájmu celé společnosti, aby se podobné případy neopakovaly a aby na otravy oxidem uhelnatým neumírali lidé.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
20. října 2014

vytisknout  e-mailem