Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kriminalisté jsou na stopě falešnému bankéři

PRAHA VENKOV-ZÁPAD – Pomozte nám, prosím, podezřelé osoby ztotožnit. 

Kriminalisté z Prahy venkov-západ se zabývají případem podvodného jednání v podobě falešného bankéře, kterému se podařilo vystrašit ženu pod legendou napadení jejího účtu a díky tomu se mu podařilo získat nemalý finanční obnos. Kriminalistům se podařilo doslova mravenčí prací přijít na stopu podezřelým osobám, které by mohly mít s tímto případem spojitost. S jejich ztotožněním bychom ale potřebovali pomoc od veřejnosti.

Na konci května telefonicky kontaktoval 44letou ženu neznámý muž, který se představil jako pracovník banky z bezpečnostního oddělení a uvedl, že se jí někdo pokoušel několikrát napadnout účet. Nicméně příchozí hovor se na telefonu ženy zobrazoval jménem banky, u níž je skutečnou klientkou. Z tohoto důvodu bankéři uvěřila a z obavy, že by mohla přijít o veškeré své finance, postupovala poctivě přesně podle jeho pokynů.

První instrukcí bylo to, aby poškozená zažádala o předem schválený úvěr v maximální výši, a to údajně z bezpečnostních důvodů, aby si nemohl půjčku na ni vzít pachatel, který se pokoušel její účet napadnout. Ve druhém kroku žena na rady bankéře převedla peníze poskytnuté z půjčky, včetně další finanční hotovosti, kterou měla na svých jiných účtech. Všechny tyto peníze odeslala na několik předem zřízených účtů bankéřem, tedy podvodníkem.

Žena rádoby bankéře do posledního bodu poslechla, a nakonec mu na jeho žádost sdělila přihlašovací údaje k elektronickému bankovnictví a veškeré transakce mu autorizovala. Ten během chvíle odčerpal celkovou částku přesahující jeden milion korun. 

Důsledný kriminalista detailním šetřením přišel na stopu dvěma podezřelým mužům. Ti oslovili osobu, kterou psychologicky pod falešnou záminkou přiměli ke spolupráci spočívající v převodu finančních prostředků přes její účet. Pachatelé v době odesílání plateb byli připraveni s osloveným člověkem u bankomatu a čekali, až dotyčný vybral peníze. Poté, co je od něj obdrželi, z místa utekli.

V souvislosti s tímto případem se obracíme na širokou veřejnost s žádostí o pomoc při ztotožnění dvou mužů, kteří jsou podezřelí z výše uvedené trestné činnosti. Pokud je poznáváte nebo máte k jejich osobě jakékoliv poznatky, kontaktujte nás, prosím, na lince tísňového volání 158.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě jeho dopadení a pravomocného odsouzení hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.
 


 
 
por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
29. června 2023

vytisknout  e-mailem