Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli skupinu pytláků

JIHLAVSKO: Policisté zajistili zbraně, střelivo a zakázané doplňky ke zbraním 

Kriminalistům oddělení hospodářské kriminality se podařilo odhalit závažnou trestnou činnost skupiny pytláků, kteří navíc zbraně drželi nelegálně. Zvěř lovili na území Vysočiny a také v Jihočeském kraji. Kriminalisté zadrželi tři muže, provedli domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor. Zajistili řadu věcí souvisejících se spáchanou trestnou činností. Policejní komisař zahájil trestní stíhání všech zadržených mužů, obviněni byli ze spáchání tří trestných činů. Vyšetřování rozsáhlého případu v současné době dále pokračuje.

Vypátrat podezřelé muže se kriminalistům jihlavského oddělení hospodářské kriminality podařilo na základě jejich velmi dobré operativní činnosti. Precizní prověřování vyústilo na konci minulého týdne v realizaci, při které zadrželi kriminalisté ve spolupráci s brněnskou zásahovou jednotkou celkem tři osoby důvodně podezřelé ze spáchání trestné činnosti. Zákrok proběhl na různých místech na Jihlavsku ve večerních a časných ranních hodinách. Tři zadržení muži skončili v policejních celách. Kriminalisté provedli tři domovní prohlídky v místech bydlišť zadržených mužů a dále dvě prohlídky nebytových prostor, jednalo se o vozidla. „Zajistili jsme důkazní prostředky v oblasti nedovoleného ozbrojování a nedovoleného lovu,“ řekl npor. Mgr. Bc. Miloš Dáňa, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Jak dále dodal, jednalo se například o zbraně, střelivo a zakázané doplňky ke zbraním. Kriminalisté zajistili také další věci, u kterých vzniklo důvodné podezření, že byly použity k páchání trestné činnosti.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání tří mužů z Jihlavska. „Muži ve věku od osmatřiceti do osmačtyřiceti let byli obviněni z přečinu nedovoleného ozbrojování a přečinu pytláctví spáchaného v jednočinném souběhu s přečinem krádeže,“ uvedl npor. Miloš Dáňa s tím, že přečin pytláctví byl v některých případech spáchán v době hájení zvěře. Jeden z obviněných mužů vlastnil zbrojní průkaz, ostatní nikoli.

Všichni tři zadržení muži jsou obviněni z toho, že neoprávněně lovili zvěř a vlastnili zbraně, aniž by měli příslušná povolení. Pytláctví se dopouštěli ve spolupachatelství. Převážně ve večerních nebo nočních hodinách vyjeli s vozidlem na neobydlené odlehlé místo, které si vytipovali. Jednalo se o lokality na území Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Na vybraném místě pak čekali na zvěř, kterou lovili. Usmrcenou zvěř muži poté odvezli. V některých případech zvěř po zásahu z místa utekla a uhynula až později. Kromě zvěře lovili muži ryby, které chytali nedovoleným způsobem. Trestné činnosti se dopouštěli přibližně od poloviny minulého roku.

Po provedení všech nezbytných úkonů byli obvinění muži ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě.

Věci, které kriminalisté při zákroku zajistili, jsou podrobovány expertíze na odborných policejních pracovištích. Kriminalisté mimo jiné prověřují také podezření, že se muži dopustili ještě další trestné činnosti. Případ kriminalisté v současné době dále intenzivně vyšetřují. V zájmu dalšího vyšetřování nelze v současné době poskytovat k případu další informace.

„Za spáchané trestné činy lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

21. listopadu 2018

vytisknout  e-mailem