Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Kriminalisté dopadli nebezpečné pachatele z Albánie

KRAJ: Zadrželi dvě skupiny "píchačů" pneumatik. 

Kriminalisté z 2. oddělení Odboru obecné kriminality si na své konto mohou připsat další úspěch. Společně s kolegy z brněnského městského ředitelství, z Územního odboru Brno venkov a z dálničních oddělení na jižní Moravě se jim podařilo realizovat dvě skupiny Kosovských Albánců, kteří okrádali řidiče aut po předchozím propíchnutí pneumatiky.

Koncem října zadrželi kriminalisté prvního pachatele - třiačtyřicetiletého muže, kterému prokázali dva případy krádeže věcí z vozidla poté, co jeho řidiči propíchnul pneumatiku. Scénář byl v obou případech stejný. Pachatel vždy v nočních hodinách propíchnul pravou zadní pneumatiku vytipovaného vozu nejčastěji na benzinové čerpací stanici. Řidič s poškozeným kolem z benzínky odjel pokračovat v cestě po dálnici D1, kde si v průběhu jízdy všimnul ucházející pneumatiky a zastavil v odstavném pruhu, aby kolo vyměnil. Věnoval se této činnosti natolik zaujatě, že si ani nevšiml, když poblíž zastavilo další auto a k neuzamčenému autu řidiče se nenápadně přiblížil zloděj. Tomu stačilo už jen vzít na sedadlech volně položenou peněženku nebo příruční tašku. Poškozené řidiče si třiačtyřicetiletý Albánec tipoval natolik dobře, že mu tyto dva skutky vynesly neuvěřitelné 2 400 000,- korun. Jeden z okradených totiž zrovna ve vozidle převážel v hotovosti téměř devadesát tisíc eur. Kriminalisté následným šetřením zjistili, že zadržený cizinec už byl v minulosti několikrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost a aktuálně byl po podmínečném propuštění z vězení ve zkušební době až do roku 2016. Vyšetřovatel jej obvinil ze zločinu krádež, a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Na verdikt soudu si počká ve vazbě.
 

Další skupinu podezřelých, kteří na výše popsaném pachateli fungovali zcela nezávisle, kriminalisté zadrželi v průběhu listopadu. Jednalo se o tři muže z Albánie, z nichž nejaktivnější měl devětatřicet let. Této skupince prokázali kriminalisté minimálně osm případů krádeží věcí z vozidla po předchozím propíchnutí pneumatiky. Působili hlavně v Brně a okolí. Poškozené si tipovali zejména na parkovištích poblíž poboček bankovních ústavů, kde sledovali osoby vybírající hotovost z bankomatů. Tam i propíchli jednu z pneumatik a poškozeného se nenápadně drželi až do té doby, kdy zastavil, aby zjištěnou závadu odstranil. Řidiči bohužel nechávali svá vozidla odemčená a vůbec si nevšimli, že se k nim přiblížil cizí člověk a z auta jim odcizil hotovost a cennosti. Tímto způsobem si skupinka pachatelů přišla na téměř 1 500 000,- korun. Největším jejich úlovkem bylo odcizení kabelky z vozidla BMW na jedné z brněnských benzínek. V tašce bylo více než půl milionu korun v hotovosti.

 

Tři muži už si vyslechli obvinění z krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku či poškození cizí věci. Dva jsou stíháni na svobodě, nejaktivnější z nich je ve vazbě.

 

Podle způsobu páchání trestné činnosti takzvaní „píchači“ se popsaných skutků dopouštěli od prosince loňského roku. Vybírali si hlavně cizince a luxusnější vozy. Jihomoravským kriminalistům se díky dobré vzájemné spolupráci podařilo je dopadnout i přesto, že pachatelé používali sofistikované metody, kterými jim ztěžovali práci.

 

Policisté doporučují všem řidičům, kteří by se ocitli v situaci, kdy musí na dálnici nebo parkovišti zejména v nočních hodinách provádět výměnu kola či jinou opravu mimo vozidlo, aby auto poté, co z něj vystoupí, řádně zamknuli. Pachatelé totiž využívali toho, že řidiči nechávali auta odemčená a nebyl pro ně problém se snadno dostat k cenným věcem uvnitř vozu. Pokud se od auta potřebujete vzdálit i jen na několik málo minut, nenechávejte finanční hotovost ani jiné cennosti uvnitř, ale vždy si je vezměte s sebou.

 

Výjimečné nejsou ani případy, kdy pachatelé tohoto typu trestné činnosti řidiče na dálnici upozorňují světelným znamením nebo gestikulací, že na autě má závadu a poté, co tento řidič zastaví, s ním jeden z pachatelů vyjde k zadní části vozidla a tam jej zabaví. Další pachatel pak z vozidla zastaveného řidiče odcizí peníze, platební karty, elektroniku a podobně. I v těchto případech se problémům lze vyhnout, pokud auto bezprostředně po vystoupení uzamknete.

 

mjr. Petra Vedrová, 4.12.2012

 

Zvukový záznam: píchači_0412.mp3

vytisknout  e-mailem