Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kriminalisté dopadli lupiče v Komerčních bankách

Kriminalisté dopadli lupiče v Komerčních bankách 

Kriminalisté dopadli lupiče v Komerčních bankách
 
Kriminální policii v Kolíně v součinnosti s kolegy z Liberce a Českých Budějovic se podařilo zadržet pachatele hned dvou loupeží v komerčních ústavech. Prvního z nich se dopustil 26. září tohoto roku v Komerční bance v Kolíně. Přistoupil k přepážce, z černé kožené bundy vyndal lísteček s nápisem „Dejte všechno, mám zbraň“. Poté si odhrnul bundu na levém boku a ukázal nezajištěnou střelnou zbraň. Poté vyslovil jen stroze „v klidu“. Pokladní v obavě o své zdraví vydala částku přesahující tři čtvrtě milionu korun. Pachatel poté finance uložil do černé kabely a přibližně po šesti minutách odešel hlavním vchodem.
 
Přesně o dva měsíce později se scénář prakticky opakoval. V tomto případě si však darebák vybral pobočku také Komerční banky, ale v Liberci. Pokladní předal lísteček s nápisem „To je přepadení, vydejte všechny peníze“. Opět vyhrožoval nezjištěnou střelnou zbraní za opaskem a zaměstnankyni přinutil k vydání hotovosti 750 tisíc korun. Komerční bance tím způsobil škodu přes jeden a půl milionu korun.
 
Nad zločincem spadla klec 5. prosince 2008 v Českých Budějovicích. Poté byl eskortován do Kolína, kde mu jen o den později bylo sděleno obvinění z loupeže. Za tento trestný čin mu hrozí odnětí svobody až na dvanáct let.
 
„Při odhalení výrazně pomohlo odvysílání pátrání v televizi. V několika případech byl pachatel poznán pracovníky přepadených bank při rekognici, která byla provedena ve spolupráci se strážníky Městské policie v Kolíně, kteří se ochotně a ve svém osobním volnu účastnili procesního úkonu jako figuranti,“ popsal jeden z kriminalistů.
 
Soudce Okresního soudu v Kolíně poté vydal příkaz k domovní prohlídce v bytě obviněného v Českých Budějovicích, kde kriminalisté nalezli 600 tisíc korun v hotovosti, plynovou pistoli a černou kabelu. U pachatele navíc zajistili mobilní telefon a 95 tisíc korun . Obviněný byl umístněn na základě rozhodnutí Okresního soudu Kolín do vazby v Hradci Králové.

vytisknout  e-mailem