Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli dvojici, která okradla ženu

JIHLAVSKO: Pachatelé se dostali do domu a odcizili peníze i šperky 

Jihlavští kriminalisté objasnili krádež, ke které došlo vloni v létě v obci na Telčsku. Pachatelé se za použití lsti dostali do domu, v nestřeženém okamžiku místnosti prohledali a odcizili peníze i šperky. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvaačtyřicetiletého muže a pětadvacetileté ženy, obviněni byli ze spáchání dvou trestných činů. Oba jsou recidivisté, kteří byli za majetkovou trestnou činnost již opakovaně soudně trestáni.

K okradení třiašedesátileté ženy došlo v pátek 26. srpna v obci nedaleko Telče. Po jedné hodině odpoledne přišli k rodinnému domu pachatelé, kteří vnikli až na verandu a obyvatelce domu tvrdili, že mají zájem o koupi medu. Když tedy starší žena pro med šla, využili situace a v jedné z místností odcizili šperky a finanční hotovost, poté z místa odešli. Následně obyvatelka domu zjistila, že byla okradena, a případ byl oznámen policii.

Ihned po přijetí oznámení o okradení seniorky vyjela na místo policejní hlídka telčského obvodního oddělení. Policisté začali okamžitě po pachatelích v lokalitě pátrat. Místo činu ohledali a zadokumentovali, dále provedli důkladné šetření za účelem zjištění co nejvíce informací ke spáchanému činu a pachatelům. Prověřování případu převzali jihlavští kriminalisté. Prováděli operativní šetření, shromažďovali a vyhodnocovali všechny získané informace i poznatky. Precizní a vytrvalou prací se kriminalistům podařilo podezřelého muže a ženu vypátrat.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání pětadvacetileté ženy a dvaačtyřicetiletého muže, oba z Brněnska. „Žena i muž byli obviněni z přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody, spáchaných ve spolupachatelství,“ řekl por. Mgr. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality. Oba obvinění byli v minulosti již opakovaně soudně trestáni, muž více než desetkrát. Oba mají za sebou už i nepodmíněný trest odnětí svobody. Obviněná žena byla odsouzena za jinou majetkovou trestnou činnost trestem odnětí svobody na konci loňského června a další krádeže se dopustila už za přibližně dva měsíce.

Muž a žena jsou obviněni z toho, že přišli v pátek 26. srpna s cílem vlastního obohacení k rodinnému domu v obci nedaleko Telče a za použití lsti, když předstírali zájem o koupi medu, odvedli pozornost obyvatelky domu, obviněná žena se dostala dovnitř a z jedné z místností, kterou prohledala, odnesla šperky a finanční hotovost v celkové hodnotě přes třicet tisíc korun.

Případ kriminalisté v současné době dále vyšetřují. Oběma obviněným hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Policisté by chtěli na starší občany opětovně apelovat, aby byli ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit jejich totožnost, více obezřetní.

Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Zvláště starší lidé žijící sami v rodinných domech by měli zamykat už vstupy na pozemek domu a dále být důslední v zamykání dveří vedoucích do domu. Mít zamčené vstupní dveře je vhodné i v době, kdy je senior v domě.

Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti, peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici, nebo jakoukoli jinou lest.

V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor.

Není vhodné zvát do svých domovů ani osoby, které nabízejí nejrůznější služby nebo “výhodné“ nákupy například nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci.  

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

2. března 2017

vytisknout  e-mailem