Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Kriminalista sklízí úspěchy ve sportovní kynologii

Se zdánlivě běžným koníčkem se prosadil ve světě  

O tom, že mají i policisté koníčky, kterým se ve svém volném čase věnují a s nimiž se dokáží prosadit po celém světě, jsme již nejednou informovali (více: "Úspěchy našich policistů").
 
Královéhradecký policista Petr Vlček ze služby kriminální policie a vyšetřování se věnuje sportovní kynologii se svojí fenou německého boxera „Bru-Comtesa Next of kin“ čtyři roky. S tímto koníčkem začal poté, co se rozhodl pořídit si bez předchozích větších ambicí rodinného psa. Během jeho cvičení se seznámil s předsedou výcvikové komise Českého kynologického svazu z Hradce Králové. Na základě získaných kynologických zkušeností a pod jeho vedením záhy dosáhl z pozice kynologického začátečníka až umístění na prestižních kynologických akcí v zahraničí. Jedná se o výcvik pracovního plemene německého boxera, který má oproti jiným pracovním plemenům určitá specifika – později například mentálně dospívá, hůře snáší teplotní rozdíly a má kratší čenichovou partii. Mezi přednosti tohoto psa naopak patří fakt, že je jako jediný doporučován bez výhrad do rodin s malými dětmi. Je hravý, zároveň v sobě nezapře razantního obranáře a ochránce celé rodiny. Jeho předností dokázal  zmíněný policista využít a zhodnotit do té míry, že na poli sportovní kynologie v organizovaných soutěžích pro plemeno německého boxera získal prestižní ocenění.
 
Se svou fenou se zúčastnil dosud pouze dvou soutěží, na kterých společně měřili síly s reprezentanty z více jak deseti zemí světa! V roce 2011 se umístili na „Mistrovství světa ATIBOX WCH IPO“ v Rakousku v kategorii IPO 1 na 1. místě a přivezli zlato! Následně v roce 2012 získali na „Mistrovství světa ATIBOX WCH FH“ v Polsku německých boxerů stopařů v mistrovské kategorii FH 2 stříbrnou medaili!. V rámci soutěžích IPO měří psi své síly ve třech disciplínách: stopa, poslušnost a obrana. Takový pes musí prokázat soustředěnost, klid a rozvahu při pachových pracích na stopě, zároveň ovladatelnost a spolupráci s psovodem při poslušnosti. V neposlední řadě pak razanci, nebojácnost, tvrdost a odolnost při obranách. Při specializovaných soutěžích na „Mistrovství světa stopařů“ je hodnocena práce psa v nejvyšší kategorii, a to při vypracování nejnáročněji posuzované stopě "FH 2". Ta je dlouhá 1.800 kroků, stará 3 hodiny, dvakrát křížená cizí osobou, obsahuje několik lomů a oblouků a pes zde musí najít a označit sedm předmětů. Pro zajímavost lze ještě uvést, že v zahraničí vzbudilo zejména ohlas, že tato fena se se svým pánem dokázala umístit na obou soutěžích – jak na všeobecném mistrovství tak i na mistrovství světa stopařů.
 
Důvod, proč se i policisté, kteří nejsou zařazení u policie jako profesionální psovodi, věnují sportu jako je kynologie, je prostý. Jedná se totiž o velmi krásnou zálibu, při které  se dosahuje souladu psa a člověka. Při výcviku se psovod se psem pohybuje v terénu a na kynologickém cvičišti, což je i pro jeho pána vynikající způsob odreagování a relaxace. Když je tento koníček spjatý i s takto mimořádným úspěchem, nezbývá, než upřímně gratulovat!
 
por. Mgr. Lenka Burýšková
zveřejněno: 14. 1. 2012
Odkazy do noveho okna

"Bru-Comtesa Next of kin" při obranách

"Bru-Comtesa Next of kin" při obranách 

Detailní náhled

Petr Vlček na MS v Polsku

Petr Vlček na MS v Polsku 

Detailní náhled

Petr Vlček na MS v Rakousku

Petr Vlček na MS v Rakousku 

Detailní náhled

Petr Vlček na závodech

Petr Vlček na závodech 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem