Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalista při zákroku zemřel

Ve středu dne 16. září v ranních hodinách došlo v pražských Řeporyjích k tragické události. Při služebním zákroku zde zemřel kriminalista. Nasadil vlastní život, aby zadržel nebezpečného pachatele. Střelným zraněním na místě podlehl i muž, proti kterému byl zákrok veden.  

K události došlo krátce po osmé hodině ranní na ulici Hasičů v Praze 5. Kriminalisté z Obvodního ředitelství policie Praha II zde společně s kolegy z Místního oddělení policie vedli zákrok proti nebezpečnému pachateli. Jednalo se o celostátně hledanou osobu, na kterou byl vydán souhlas se zadržením v souvislosti s dodáním do výkonu trestu. Tato osoba byla v minulosti opakovaně trestně stíhána pro majetkovou i násilnou trestnou činnost. 
 
Hledaný muž se pokusil policistům ujet. V odcizeném vozidle najel na služební vůz služby kriminální policie a vyšetřování a vzápětí havaroval. Při následné přestřelce utrpěl těžké zranění zakročující kriminalista i pronásledovaný pachatel. Kolegové zraněného policisty poskytli oběma zraněným první pomoc a pokoušeli se udržet životní funkce zraněných do příjezdu záchranné služby. Přes veškerou snahu přivolaného záchranného týmu oba muži na místě události zemřeli.
 
Policisté Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy mají ještě v živé paměti tragickou událost z roku 2002, tehdy zemřel při výkonu služby devětatřicetiletý por. Ján Mato, který ve stanici metra Muzeum v Praze 1 neváhal zakročit proti nebezpečnému agresivnímu pachateli ozbrojeném velkým množstvím výbušniny a bodnou zbraní. Nyní se musí vyrovnat s další tragickou událostí, zemřel jejich oblíbený kolega, teprve sedmadvacetiletý kriminalista, který také naplnil slova přísahy příslušníka policie České republiky. Čest jeho památce! 
 
kpt. Bc. Iva Knolová 16.9.2009

vytisknout  e-mailem