Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloděj se vloupal do bytu

JIČÍNSKO – Odnesl si obálku s penězi. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoVe středu 24. října krátce po třinácté hodině oznámila na tísňovou linku sedmdesátiletá žena, že v přesně nezjištěné době od pondělí 1. října došlo k vloupání do její bytu v ulici K. Vika v Jičíně.

Neznámý provinilec zde měl za pomoci hrubé síly vniknout do jednoho z bytů, ze kterého si posléze odnesl volně položenou obálku s finanční hotovostí. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku přesahující 50 tisíc korun.

Ve věci jsou v současné době zahájeny úkony v trestním řízení propřečin krádeže a přečin porušování domovní svobody, za což pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí vzhledem k výši způsobené škody až pětiletý trest odnětí svobody.

Policisté radí, jak snížit riziko vloupání do bytu či domu:

I přesto, že jsou bytoví zloději velmi vynalézaví a schopní překonat i nemalé překážky, mnohdy jim majitelé nemovitostí svým nezodpovědným chováním sami nahrávají. Aby se i váš byt či dům nestal terčem nezvaných návštěvníků, držte se několika zásad.

  • Informace na Facebooku jsou tabu

Pro mnohé z Čechů se stalo samozřejmostí dělit se s přáteli na sociálních sítích o každou maličkost ze svého soukromí. Proto není nic neobvyklého pověsit na Facebook informaci, že se příštích 14 dní budete válet u moře. Ať už to děláte z jakéhokoliv důvodu – chcete se třeba pochlubit či informovat okolí, že nebudete po určitou dobu na síti, vězte, že informace o vašem prázdném bytě se může snadno dostat i k někomu, komu udělá velkou radost.

Již delší dobu totiž Facebook slouží jako cenný zdroj informací pro bytové zloděje. Proto pokud nechcete na svůj prázdný byt či dům zbytečně upozorňovat, nesdělujte zde zprávy o termínu své dovolené. A pochopitelně to platí i pro vaše děti.

  • Hotovost a cenné věci do bytu nepatří

Velké částky v hotovosti rozhodně neschovávejte doma v šuplíku. Vložte je na účet v bance. Pokud vlastníte jakékoliv cenné věci (například drahé šperky, starožitnosti či cenné sbírky známek, mincí apod.), pro svůj klid je raději uložte do bezpečnostní schránky v bance.

Nezapomeňte i na pořízení fotek a seznamu cenností.

Dobře schovejte i klíčky od auta, nenechávejte je viset spolu s ostatními klíči na věšáku. Pokud máte v domácnosti drahé spotřebiče, pečlivě uschovejte i doklady o jejich koupi, pomocí nichž by je v případě krádeže bylo možné identifikovat, zároveň vám to usnadní i jednání s pojišťovnou.

  • Zapomeňte na klíče pod rohožkou

Před odjezdem na dovolenou pečlivě zamkněte všechny dveře i okna, která by mohla zlodějům posloužit pro vniknutí do domu. Nic nezkazíte tím, když okna opatříte bezpečnostní fólií a dveře zabezpečíte kvalitním bezpečnostním zámkem.

A rozhodně zapomeňte na známé skrýše klíčů – pod rohožkou, v květináči, za oknem a podobně. První, co zloději udělají, než se pokusí o násilné vniknutí, je, že zkontrolují právě tato místa.

  • Na vchod do domu musí být vidět

Pokud máte vstup do domu schovaný za vysokými keři, raději je odstraňte či prostříhejte. Nic nenahraje zloději tolik jako neviditelný vchod do domu, kde může nerušeně pracovat.

  • O dohled požádejte sousedy

Máte-li sousedy, kteří budou ochotní na dům či byt v době vaší nepřítomnosti dohlédnout, domluvte se s nimi, aby ho několikrát zkontrolovali. Nezapomeňte se domluvit i na tom, aby vám pravidelně vybírali poštovní schránku.

  • Na balkóně nechte viset prádlo

Po dobu nepřítomnosti v bytě se snažte co nejvíce dávat najevo, že není prázdný. Například může pomoci pověšené prádlo na balkóně. A pokud vám ho ochotná sousedka několikrát vymění, může tato maličkost zabránit vykradení bytu.

  • Vytáhněte rolety

Další z drobností, která by mohla zloděje odradit od návštěvy, jsou vytažené rolety či žaluzie na oknech i dveřích na terasu či balkón. Pokud budete mít okna kryta zataženými závěsy či roletami, dáváte zlodějům znamení, že byt je prázdný.

  • Zkuste zloděje oklamat

Aby zloději získali pocit, že v bytě či domě někdo je, můžete si po dobu dovolené nainstalovat doma pár vychytávek. Například si pořiďte elektrospínač, s jehož pomocí se občas rozsvítí světlo nebo zapne televize.

V bytě můžete také nainstalovat takzvaný simulátor běžící televize, který po určitou dobu po setmění vydává světlo podobné běžící televizi a budí tak zdání, že ji v pokoji sledujete.

Dobrou službu udělají i nainstalované kamery či sirény. V mnoha případech stačí jejich makety.

nprap. Aleš Brendl
25. října 2018; 09:25

vytisknout  e-mailem