Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Promyšlený podvod

HRADECKO - Vedoucí internetového obchodu tvořil podvodné objednávky. 

Vyšetřovatel oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové v těchto dnech obvinil 29letého muže z trestného činu podvod v 1. a 3. odstavci, za což mu hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let nebo peněžitý trest. Muži z Hradce Králové vyšetřovatel prokázal, že během tři měsíců způsobil svému zaměstnavateli škodu přesahující 120 tisíc korun.
Muž pracoval jako vedoucí hradecké pobočky jednoho z internetových obchodů. Objednával zboží z centrálního skladu pod smyšlenými jmény, adresami, mobilními telefony a emailovými adresami. Toto zboží, za které platil v hotovosti, přebíral od dopravce po domluvě na různých místech, ale také přímo na svém pracovišti. Následně na převzaté zboží vystavoval fiktivní vratky, nebo vracel zcela jiné zboží, kterým deklaroval dodané zboží jako záměnu za jiné zboží, které si zákazník neobjednal a z pokladny si vyzvedl finanční hotovost za tzv. vrácené zboží.
Na nesrovnalosti ve zboží se přišlo při namátkové inventuře, při které bylo zjištěno, že chybí zboží v centrálním skladu. Vedoucí to zprvu vysvětlil, tak, že zboží dohledal na hradecké pobočce v jiném regálu. Zaměstnavatel dále provedl analýzu vráceného zboží a při kontrole kamerových záznamů zjistil, že vratkové zboží v době vytvoření vratek nikdo nepřinesl. Vratky zboží, za které byly vyplaceny peníze, byly založeny bez přijatého zboží pouze fiktivně. 

Muž zboží objednával přes volně přístupný bod pro nezabezpečené bezdrátové připojení k internetové síti, nebo přímo v práci. Ačkoliv obviněný muž využil svého práva nevypovídat, vyšetřovatel sehnal dostatek důkazů, aby mohl být odůvodněn závěr, že se muž dopustil přečinu podvod. Muž nebyl nikdy v minulosti trestán.

por. Iva Kormošová
26.9.2017, 8.15

 

vytisknout  e-mailem