Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči, nohu z plynu

TRUTNOVSKO – Každý občas spěchá, ale jet rychle se nemusí vyplatit. 

Preventivní akceAni v roce 2022 policisté neustávají ve své činnosti při kontrole řidičů. Nejen, že postihují přestupce za různé prohřešky, ale snaží se působit také preventivně.

Jednu takovou preventivní akci zaměřenou na rychlost motoristů, jak naznačuje název tohoto článku, uskutečnili dopravní policisté ve čtvrtek 3. února v Trutnově. Společně s koordinátorkou organizace BESIP, se kterou Policie ČR dlouhodobě spolupracuje, zkontrolovali hned více než dvě desítky řidičů a seznámili je s problematikou nepřiměřené, či vysoké rychlosti. Na tuto reflektuje také kampaň 13 minut, podle které přes 80 procent řidičů překračuje povolenou rychlost a více jak 40 procent jich spěchá a chce dojet co nejrychleji. Nutno podotknout, že v tomto případě všichni kontrolovaní jeli podle předpisů a odměnou jim byly reflexní prvky a preventivní materiály kampaně 13 minut.

Ačkoliv policisté při čtvrteční akci neodhalili žádného hříšníka, statistiky hovoří jasně, a řidiči rychlost překračují. Například za loňský rok v Královéhradeckém kraji stála za každou šestou nehodou, z celkového počtu 4913 dopravních nehod, nepřiměřená rychlost.

Důležité je dojet v pořádku do cíle a neriskovat rychlou jízdou. Ta může v lepším případě dopadnout pokutou, ale v horším případě se může někomu něco stát a mnohdy i nesmazatelně. Pár minut, které rychlou jízdou můžeme získat, za to rozhodně nestojí.   

por. Bc. Lukáš Vincenc
3. února 2022

vytisknout  e-mailem