Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Alkohol, drogy a mládež 2023

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ -  Výsledky celorepublikové akce ukázaly nedostatky v prodeji alkoholu nezletilým. 

Ve dnech 25. a 28. 10. 2023 se uskutečnila v Královéhradeckém kraji kontrolně bezpečností akce na prodej a podávání alkoholu a jiných návykových látek, která byla součástí celorepublikové kampaně na zviditelnění přístupu a postojů veřejnosti k tomuto problému.

Společné úsilí policistů, pracovníků České obchodní inspekce, Celní správy a pracovníků hygienických stanic při kontrole prodeje a podávání alkoholu dětem a mladistvým ukázalo na nedostatky některých prodejců lihovin. Restauratéři a hospodští tentokrát celkem uspěli, pouze v jednom z kontrolovaných barů, policisté objevili nepovolené provozování takzvaných kvízomatů.

Za dobu akce bylo zkontrolováno celkem 73 osob, ani jedna osoba mladší 18 let nebyla pod vlivem alkoholického nápoje ani jiné omamné látky. U jedné mladistvé osoby policisté objevili návykovou látku. Kontroloři a policisté vešli do 52 provozoven, tedy obchodů, barů, hospod, v nichž zjistili celkem 31 přestupků, vesměs souvisejících s prodejem či držením alkoholu nebo návykových látek. Jeden přestupek vyřešili na místě v příkazním řízení, ostatních 30 jich pak putovalo příslušným správním orgánům do správního řízení. Provozovatelé či obchodníci v nich budou muset, podle patřičných kompetencí buď celníkům, obchodním inspektorů nebo hygienikům vysvětlit svůj benevolentní přístup k zákazu prodeje či podávání alkoholu a tabáku nebo provozování hazardu nezletilými.  Podle druhu a závažnosti prohřešku je pak čekají odpovídající sankce.

V souvislosti s konáním akce policisté nezaznamenali jediný trestný čin.

kpt. Mgr. Eva Prachařová
31. 10. 2023

vytisknout  e-mailem