Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Padělaná směnka

KRAJ – Namísto dluhu v řádech desítek tisíc chtějí 1,5 milionu. 

V těchto dnech vrchní komisař odboru hospodářské kriminality obvinil trojici mužů ve věku 25 až 41 z Královéhradecka ze spáchání zločinu podvod a zvlášť závažného zločinu neoprávněného opatření padělání a pozměnění platebního prostředku.
Mužům klademe za vinu to, že při řešení dluhů poškozeného v řádech několika desítek tisíc korun, když vzájemně zhotovovali smlouvu o zápůjčce včetně vystavení dlužné směnky, uvedli poškozeného v omyl a došlo k padělání údajů v daných dokumentech. Díky tomu, s odstupem času skončila pohledávka až u orgánu státní moci a poškozený se tak dozvěděl o „dluhu“ o jakém se mu ani nesnilo. V tu chvíli 44letý poškozený muž okamžitě podal trestní oznámení  a po půl roce shromažďování informací a důkazů došlo ke zmíněnému obvinění mužů. Nutno zmínit fakt, že poškozeného muže zmanipulovali tak, že při jednání podepsal nekompletní směnku, která posléze měla být neoprávněně upravena. Společně s „úpravou“ směnky byly upraveny  i s tím spojené smluvní dokumenty a to ve výrazný neprospěch poškozeného. Svým jednáním měli tedy padělat platební prostředek s tím úmyslem, že je použijí jako pravý a to jako členové organizované skupiny. Jeden z mužů není policii neznámý, jelikož za obdobnou trestnou činnost byl v předchozích letech odsouzen a potrestán. Včerejšího dne bylo soudem rozhodováno o uvalení vazby na tyto tři muže, kdy bylo rozhodnuto o jejich vazebním stíhání.
Vzhledem k uvedeným informacím a výši škody na tento trestný čin, resp. i na jeho pokus ve formě spolupachatelství  pamatuje zákon až desetiletým trestem odnětí svobody.
Z uvedeného textu dále vyplývá ponaučení: “Při podpisu jakýchkoliv dokumentů, či smluvních ujednání si řádně ověř s KÝM a CO podepisuješ!“

mjr. Bc. Jan Čížkovský
7. prosince 2018, 13:00

vytisknout  e-mailem