Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okrádali seniory

KRAJ – Vloudili se do obydlí prý s výhodnou nabídkou… 

Vrchní komisař služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství obvinil v těchto dnech 47 letého cizince a 43 letého muže z Prahy z přečinu krádeže a podvodu, staršího z dvojice navíc z porušování domovní svobody. Tito muži nejsou policii neznámí, v minulosti již byli opakovaně řešeni a potrestáni za majetkovou trestnou činnost.
 
Podle obvinění v červnu 2018 oslovili na Nechanicku 60 letého muže, kterému nabízeli k prodeji zboží, přičemž jej přesvědčili, že prodej uskuteční v jeho bydlišti, s čímž poškozený souhlasil. Poté, co důvěřivého muže doprovodili nabízené zboží seniorůmk němu domů a on je vpustil dovnitř, nabídli mu nářadí a hodinky za 18 tisíc korun. Poté co jim muž vydal finanční obnos ve výši 13 tisíc korun, požadovali  další peníze, což odmítl a naopak se chystal přivolat policii. Mladší z podezřelé dvojice zareagoval tak, že poškozenému vytrhl mobilní telefon z ruky a dům se společníkem záhy opustil. Před odchodem však v chodbě odcizili motorovou pilu zn. Husqvarna. 
Dále je staršímu z nich kladeno za vinu, že v říjnu 2018 vstoupil s dalším mužem na Sokolovsku do domu 86 letého seniora, kterému nabízeli k prodeji zboží, přičemž mu v nestřeženém okamžiku odcizili obálku s finanční hotovostí ve výši 25 tisíc korun. Ke třetímu případu došlo v říjnu 2018 na Rychnovsku, kde měl opět starší z mužů 89 letému seniorovi odcizit finanční hotovost ve výši přes 80 tisíc korun (více v článku „Senior přišel o své úspory“ 
Při objasňování výše uvedených skutků  vycházeli kriminalisté rovněž z odborného vyjádření z oboru kriminalistika, odvětví genetika a daktyloskopie.
Na případu dále intenzivně pracujeme a výčet trestné činnosti tak nemusí být konečný. V rámci tohoto případu krajští kriminalisté úzce   spolupracují s kolegy ze Sokolova a Rychnova nad Kněžnou, kterým patří velký podíl na objasnění této věci.
Dnešního dne bylo soudem rozhodnuto o vazebním stíhání staršího z mužů, mladší je stíhán na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení staršímu muži hrozí 5 let a mladšímu 3 roky trestu odnětí svobody.
 
Na závěr důrazně varujeme nejen seniory, aby do svého obydlí pouštěli jen osoby, které dobře znají. V případě "pouliční" nabídky ať již velmi levného, nebo naopak nezvykle drahého zboží byli velmi, ale velmi ostražití! Může se jednat o záminku o vniknutí do obydlí a odhalení skrýše leckdy i celoživotních úspor.
mjr. Bc. Jan Čížkovský
7. prosince 2018, 13:00
Odkazy do noveho okna

nabízené zboží seniorům

nabízené zboží seniorům 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem