Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěra se nevyplatila

HRADECKO - Dva muži způsobili škodu přes 1,2 milionu. 

V těchto dnech komisař oddělení hospodářské kriminality územního odboru Hradec Králové obvinil z trestného činu podvod ve spolupachatelství dva muže ve věku 42 a 47 let. Mladší jako jednatel jedné společnosti z Náchodska zabývající se výkupem a prodejem druhotných surovin a starší jako její zaměstnanec - řidič nákladního vozidla společně způsobili jiné výkupně škodu přesahující částku 1,2 milionu korun.  Řidič vymyslel, že jeden náklad druhotných surovin může prodat hned dvěma firmám najednou. S plným vozidlem ocelových špon najel na váhu ve výkupně šrotu, část odsypal a nepozorovaně opustil areál. Zbylý materiál navezl do další výkupny, která byla opodál, kde zbytek vysypal a vrátil se zpět do první firmy, kde se jako prázdný zvážil. Z obou firem pak přišly váženky s uhrazenou platbou. Tedy, část, kterou prodal v druhé firmě, bylo současně uplatněno k proplacení v té první. Někdy dokonce náklad vyúčtoval nadvakrát jedné firmě, protože obsluze váhy řekl, že bude mít ještě jeden závoz a až ho doveze, tak až poté zváží vozidlo jako prázdné. On však opět z plného nákladu pouze část odsypal a do firmy se vrátil s určitým časovým odstupem, kdy se se zbytkem jako s druhým závozem nechal zvážit. Jelikož řidič vozil do výkupny suroviny často,  zaměstnanci ho znali a tolik ho nekontrolovali. Řidič využíval příležitosti, když vezl ocelové špony, které se daly dobře odsypávat a nebyly s ničím namíchané.
Jednatel firmy pak řidiči vyplácel podíl, čímž si přišel na téměř 770 tisíc korun. Oba se k trestné činnosti přiznali a řidič uvedl, že si chtěl finančně přilepšit a jednatel zase přilepšit své společnosti.
Na chybějící materiál v poškozené firmě přišla až jejich hloubková kontrola, která zjistila, že během necelých dvou let se ztratilo okolo 200 tun materiálu. Sami provedli šetření a podezření padlo na uvedeného řidiče. Policisté pak zajistili důkazy jako doložené váženky, faktury, výpisy z účtů i časovou osu, kdy zjistili, že se machinace s nákladem řidič dopustil ve 34 případech.
Oběma mužům hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

por. Iva Kormošová
13.11.2018, 11.00

vytisknout  e-mailem