Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič používal v tachografu cizí kartu

KRAJ - Odhalili ho policisté z týmu KAMION 

Policisté z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zahájili v těchto dnech úkony trestního řízení kvůli podezření z přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Policisté ze speciálního policejního týmu KAMION zastavili při výkonu své služby v Novém Bydžově dne 29. ledna 2019 ke kontrole nákladní vozidlo zn. Renault s návěsem zn. Krone, které řídil 41 letý řidič z Náchodska. Při kontrole vozidla zjistili, že v digitálním tachografu je vložena cizí karta řidiče, která byla právě užita k jízdě. Kontrolovaný řidič tak nevedl záznam o dobách řízení, dobách odpočinku a ani bezpečnostních přestávkách. Policisté cizí kartu zadrželi a muže převezli na služebnu k dalším úkonům. Z kontrolního výpisu o použití tohoto vozidla policisté následně zjistili, že uvedenou kartu podezřelý řidič vložil do záznamového zařízení v celkem 20 případech, a to v období od září  2018 do ledna 2019. Muž se k uvedenému jednání přiznal a uvedl, že cizí kartu nalezl v loňském roce před obchodním domem v Náchodě.  Není bez zajímavosti, že tato karta byla skutečně nahlášena ze strany jejího majitele jako ztracená. Podezřelému nyní za takové jednání hrozí trest odnětí svobody až na 3 léta.

Dopravní policisté se s obdobnými případy setkávají v našem kraji pouze v ojedinělých případech. V tomto případě šlo však ze strany řidiče navíc o dlouhodobé a opakované jednání, kdy cizí kartu vkládal do záznamového zařízení při cestě do zahraničí. Během 24 hodin tak strávil za volantem i 1.100 kilometrů! To, zda byl schopen ujet takovou vzdálenost, aniž by byl unaven, plně pozorný a po celou cestu soustředěný, zůstává otázkou. Že se však jedná o skryté nebezpečí, které může mít i velmi vážné důsledky, by mělo být jasné každému, kdo řídí vozidlo. Zbytečné riskování, kdy takoví řidiči ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu, proto nelze ze strany policie tolerovat.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 15. 2. 2019 ve 12:15

vytisknout  e-mailem