Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Krajský přebor psů začal

Jubilejní, patnáctý ročník krajského přeboru služebních psů Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje byl odstartován.  

prebor_psi_1.JPGprebor_psi_1.JPG

Jubilejní, patnáctý ročník krajského přeboru služebních psů (psovodů) Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, byl odstartován včera dne 15.6.2009 v Bartošovicích. Soutěž bude probíhat ve dnech 15.6.2009 až 18.6.2009. Přebor zahájil plk. Mgr. Radím Daněk, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, spolu s technickým ředitelem přeboru, mjr. Bc. Petrem Kozákem, vedoucím oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Součástí slavnostního zahájení bylo také složení slibu závodníků. Slib přečetl loňský vítěz prap. Radek Mlotek ze skupiny základních kynologických činností z Karviné. Poté si psovodi vylosovali startovní čísla, která je budou provázet celou soutěží.

 Přebor je organizován do dvou kategorií – pátrací a hlídkoví služební psi. Účastníci budou absolvovat různé disciplíny (štěkání na povel, odložení psa, reakce na střelbu), a další zkoušky v podobě vyštěkání ukryté osoby, osobní ochrany psovoda. Někteří psi budou vyhledávat nábojnice v terénu, likvidovat výtržníky, zadržovat pachatele v noční době, zakročovat v místnostech...

V kategorii pátracích psovodů soutěží devět policistů, v kategorii hlídkových psovodů jedenáct soutěžících. Akce se účastní i psovodi Policajného sboru Slovenské republiky.
Z disciplín, kterými soutěžící projdou, lze namátkou uvést cviky:
disciplína poslušnosti: přivolání psa, překonání překážky, aport, reakce na střelbu
disciplína obrany: vyštěkání ukryté osoby, zadržení hladké, osobní obrana psovoda
disciplína pachová: vyhledání nábojnic v terénu, stopa v terénu

prebor_psi_2.JPGprebor_psi_2.JPG

Včera absolvovali psovodi se svými svěřenci již první soutěžní disciplíny. Psi měli zadržet pachatele, který na ně navíc útočil údery (disciplína zadržení s protiútokem). I přes tuto skutečnost však psi předvedli skvělou připravenost i výcvik a „pachatel“ neunikl žádnému soutěžícímu. Někteří soutěžící mají za sebou také tzv. revír v objektu, kdy psi nalézali a zadrželi pachatele i za ztížených světelných podmínek. Soutěž totiž probíhala včera i v noci a psi zadrželi pachatele za tmy.

Soutěžící v dalších dnech čeká například nelehká disciplína vyhledání nábojnic. Pes má na povel vyhledat v označeném prostoru o rozměru 10 x 10 metrů pět kusů vystřelených nábojnic. Časový limit není dlouhý, pouhých 10 minut. Za každou nalezenou nábojnici dostane soutěžící deset bodů.
Další zajímavou disciplínou je například vyštěkání ukryté osoby v objektu či v terénu (prostor 80 x 100 metrů). Pes musí provést průzkum daného teritoria s cílem nalezení ukryté osoby. Pes má umět zareagovat na „přepadení“ psovoda pachatelem a svého pána chránit, pachatele zneškodnit. Zkoušeny budou také reakce a způsob, jakým pes hlídá zadrženou osobu v průběhu osobní prohlídky. Při útoku, či pokusu o útok pachatele na psovoda musí pes zareagovat a svého pána chránit.
Pro každý cvik je stanovený maximální počet bodů. Nad regulérností soutěže budou dbát předem stanovení rozhodčí disciplín. Nejlepší psovodi s nejlépe připravenými psy budou přeborem nominováni na Policejní mistrovství České republiky.


Mnohokrát již naši psovodi se svými svěřenci v praxi prokázali, že jsou připraveni víc než dobře, při různých zákrocích na místech činů a mnohokrát právě oni stáli za vypátráním a zadržením pachatelů různých trestných činů. Specializace kynologa je opravdu posláním, psovod se svému svěřenci musí věnovat již od štěnátka a výcvik vlastně pokračuje nepřetržitě. 

vytisknout  e-mailem