Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Krajský přebor služebních psů

Krajský přebor psů je v plném proudu ... 

 

 

 

Přebor pokračuje....
     V plném proudu je patnáctý ročník krajského přeboru služebních psů (psovodů) Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Již v pondělí psovodi se svými svěřenci absolvovali první soutěžní disciplíny, zadržení pachatele s protiútokem, zadržení pachatele za stížených světelných podmínek (v noci) a další.
     Druhý soutěžní den, 16.6.2009, proběhl průzkum terénu a pátrání po „pohřešované“ osobě. Soutěžící nevynechali ani vyhledání stopy. V určeném prostoru museli nalézt stopu pachatele, kterou dále sledovali a nalézali také předměty, jež mohl pachatel ztratit, odhodit, ukrýt. Stopa je stará několik hodin. Stopu vytvoří tzv. kladeč (v reálné situaci samozřejmě pachatel).  Pes musí nalezené předměty určitým způsobem označit (zalehnutím, zasednutím nebo zastavením). Na úkol je stanoven i časový limit. Hodnotí se například přesnost vypracování stopy, ochota psa, označování předmětů.
     Za sebou mají soutěžící také likvidaci výtržníků. Byla simulována situace setkání psovoda s osobou, která kynologa po krátkém výslechu napadla. Pes okamžitě odráží útok na svého pána. Nicméně dochází k útoku na psovoda druhým pachatelem a úkol zůstává stejný, bránit psovoda.
Soutěžící zvládli i průzkum terénu za účelem nalezení lehkých předmětů. Pes na povel prohledává prostor 50 x 100 metrů. Nalezené či ukryté předměty musí pes uchopit a přinést psovodovi. Jako chybné je například hodnoceno překusování či pouštění nalezeného předmětu. Body jsou strženy také pokud si pes s předmětem hraje nebo jej neodevzdá pánovi, či na povel nesedne k noze psovoda. Pokud pes předmět nepřinese neobdrží za soutěžní cvik žádný bod.
     Soutěžní disciplíny imitují v podstatě reálné situace, se kterými se psovodi setkávají ve službě. Podmínky uměle vytvořené se však vždy neshodují se zákrokem na skutečném místě činu či pátrání po pachateli.

       Slavnostní vyhlášení a ukončení přeboru je plánováno na zítra (18.6.2009) v 16.30 hodin. Kdo bude nominován na Policejní mistrovství České republiky se tedy dozvíte již zítra v Bartošovicích. Srdečně zveme všechny k zítřejšímu předání cen, kterého se zúčastní také starostka obce Bartošovice, paní MVDr. Kateřina Křenková.

A  jak to vše začalo? ...... naleznete ZDE.

Média o akci napslala:

Novojičínský deník
Moravskoslezský deník

Fotogalerie z přeboru je ZDE.

vytisknout  e-mailem