Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Vražda miminka

PARDUBICKÝ KRAJ - Partneři dítě ukryli v mokřadu za Přeloučí. 

7
V pondělí 28.9.2020 v odpoledních hodinách se pardubická policie cestou styčného důstojníka v Rumunsku dozvěděla informaci, že tentýž den bylo v Rumunsku, na místní policii, učiněno oznámení ze strany rodičů 28letého občana Rumunska, který údajně v současné době žije v Přelouči na Pardubicku s přítelkyní, o tom, že za zatím nevyjasněných okolností mělo dojít k úmrtí dvouměsíčního syna jeho stávající přítelkyně.

Kriminalisté Odboru obecné kriminality našeho krajského ředitelství ve spolupráci s policisty z Přelouče začali intenzivně prověřovat uvedené oznámení. V první fázi došlo k ověření, že v Přelouči skutečně žije 28letý Rumun se svoji přítelkyní. Žít mají u jejích rodičů společně se dvěma dětmi zmiňované ženy, s roční dcerou a dvouměsíčním synem. Muž ani žena se ovšem doma nenacházeli a nikde nebyli k zastižení. Policisté průběžně prověřovali ubytovny v Přelouči, kde jsou ubytováni zejména cizinci, se kterými se měli oba stýkat a další místa pobytu jejich známých a kamarádů.

Zvratem v prověřování bylo zjištění, že se uvedená dvojice má pohybovat po Přelouči, ale pouze se starší dcerou. Ohledně nezletilého chlapce dvojice známým uváděla, že ho u sebe nemá, protože se nachází na ošetření v nemocnici. Po ověření této informace, která se ukázala jako lichá, začala sílit obava, že oznámení z Rumunska se zakládá na pravdě. Kriminalisté dále zintenzivnili pátrání po horké stopě a ve spolupráci s policisty z Přelouče, Pardubic a také strážníky Městské policie v Přelouči začali pátrat po obou hledaných osobách.

V pozdních večerních hodinách se nám podařilo nedaleko centra Přelouče zadržet 19letou ženu, matku obou dětí, která se snažila ukrýt u jedné kamarádky. Ta zpočátku nechtěla s policií spolupracovat, ovšem nedokázala vysvětlit, kde se nachází její dvouměsíční syn a odmítala uvést i to, kde je v současné době její přítel. Po krátké době začala s policisty spolupracovat a uvedla, že její přítel se ukrývá nedaleko, ve dvoře u jednoho domu, kde ho následně policisté zadrželi. Žena později potvrdila i to, že její malý syn zemřel, a to po fyzickém útoku ze strany jejího přítele. Policisty následně dovedla na místo, kde tělo zemřelého dítěte ukryli, do mokřadu za městem.

Již z prvotního ohledání tělíčka zemřelého chlapce bylo zřejmé, že zemřel násilnou smrtí v důsledku jednání cizí osoby, což potvrdily i předběžné závěry provedené soudní pitvy.      Podezřelý 28letý muž se následně doznal k tomu, že chlapce napadl opakovanými údery pěstmi a nezjištěným předmětem do hlavy a to již v sobotu, v pozdních hodinách v místě jejich pobytu. Důvodem jeho jednání údajně bylo to, že mu vadilo, že chlapec stále brečel, i když se o něj staral a dával mu pít a kojenec byl stále k neutišení. Matka dítěte v té době měla spát pod vlivem alkoholu v místnosti. Druhý den ráno po zjištění, že chlapec nežije, se s přítelkyní rozhodli tělo ukrýt a odjet mimo území republiky, aby se ukryli před policií. Tělo chlapce uložili do kufru do spodní části kočárku, při odchodu z domu vycpali dupačky chlapce a uložili je také do korbičky kočárku, aby vše vypadalo, že s ním jedou na procházku. Následně kočárek i kufr s tělem zemřelého schovali do mokřadu. Když se dozvěděli, že je hledá policie, snažili se ukrývat v úmyslu následně opustit město a Českou republiku.

Muž byl obviněn pro zvlášť závažný zločin vraždy na dítěti mladším 15 let a kriminalisté dali podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, což státní zástupce akceptoval. Muž je v případě uznání viny ohrožen trestní sazbou od 15 do 20 let, případně trestem výjimečným.

30. září 2020
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ Markéta
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem