Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

První letošní vražda

PARDUBICKÝ KRAJ- Obvinili jsme syna. 

Ve středu 30. března 2022 krátce po 14. hodině chtěl operační důstojník vyslat policisty z OOP Vysoké Mýto do rodinného domu, ve kterém mělo dle oznámení dojít k vraždě. Ve stejnou chvíli přišel za policisty místního obvodního oddělení muž, který byl zraněn v oblasti břicha. To, že oba případy spolu souvisí, zpočátku policisté nevěděli. Zraněnému muži okamžitě poskytli první pomoc a zavolali mu rychlou záchrannou službu. Během ošetřování se jim muž svěřil s tím, že zabil svoji matku. V batohu přinesl nůž, který k jejímu usmrcení použil. Následně byl muž převezen do nemocnice, kde se podrobil urgentní operaci. V rámci dalšího prověřování se bohužel potvrdilo, že opravdu došlo k násilnému úmrtí 66leté ženy, která utrpěla mnohočetná bodná poranění, kterým na místě podlehla. Dále bylo zjištěno, že vážně poraněný muž a současně i podezřelý, je její 37letý syn.

Ve chvíli, kdy to jeho zdravotní stav umožnil, kriminalisté muže vyslechli. Ke svému jednání se doznal a následně byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu vraždy. V případě prokázání viny je ohrožen trestní sazbou od 10 do 18 let. Motivem vraždy byly údajně dlouhodobější spory mezi ním a matkou. Po zajištění dalších důkazů a znaleckých posudků nelze vyloučit do budoucna i zpřísnění právní kvalifikace. Muž byl dosud netrestán.

Vrchní komisař odboru obecné kriminality podal podnět krajskému státnímu zástupci v Hradci Králové k návrhu na jeho vzetí do vazby, o kterém dnes v nemocnici rozhodl soudce Okresního soudu v Ústí nad Orlicí, tak, že návrhu vyhověl. Vzhledem k počáteční fázi vyšetřování po dohodě s dozorovým státním zástupcem další informace zatím nebudeme poskytovat.

1. dubna 2022
plk. Mgr. Milan Šimek - vedoucí odboru obecné kriminality SKPV KŘP Pak
por. Mgr. Dita Holečková – tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem