Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 30. 12. 2009

Konec čtyřměsíční série; Srazil cyklistu; Ohrožení komunikace na dráze 

Konec čtyřměsíční série


Zábřežští kriminalisté zahájili v těchto dnech trestní stíhání osmadvacetiletého muže z Hrabůvky.
Ten je obviněn z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a neoprávněného držení platební karty. Těchto činů se dopustil i přesto, že byl v minulosti za podobný trestný čin odsouzen. V současné době pobýval na svobodě, poněvadž byl podmínečně propuštěn na svobodu.
Muž započal svou čtyřměsíční sérii, sestávající se z osmi zlodějských výprav, koncem srpna letošního roku.
Recidivista působil v městském obvodě Ostrava Jih, kde se vloupával do sklepů obytných domů. Odtud bral vše co mu přišlo pod ruku, od nejrůznějších nástrojů přes kolečkové brusle až po rybářské náčiní.
Při poslední „akci“ ve sklepě domu na ulici Čujkovově v Zábřehu však jeho úspěšné tažení naštěstí skončilo. Nájemníci domu jej nad ránem dne 28. 12. 2009 našli spícího ve sklepní kóji i s odcizenými věcmi připravenými k odnesení. Přivolaní policisté již pak měli jednoduchou úlohu. Spícího lapku na místě zadrželi a eskortovali na policejní oddělení k provedení dalších úkonů.
Celkově způsobil škodu za 18 000 korun a za spáchání výše uvedených trestných činů mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Srazil cyklistu


Teprve dvacetiletý mladík z Ostravy Poruby byl v těchto dnech obviněn z trestného činu ublížení na zdraví.
Mladý muž dne 15. 9. 2009 v poledne řídil osobní vozidlo Daewoo Matiz po ulici Opavské. Při odbočování vlevo na ulici Krásnopolskou dostatečně nesledoval situaci v silničním provozu, počínal si nedbale a v důsledku toho nedal přednost protijedoucímu sedmačtyřicetiletému cyklistovi. Došlo ke střetu, při kterém utrpěl cyklista těžká poranění dolních končetin, přičemž léčení probíhá doposud. Mladý řidič dále způsobil tisícikorunovou škodu na vozidle své matky a škodu ve výši 15 000 korun na jízdním kole poškozeného.
Řidiči hrozí za způsobení těžké újmy na zdraví z nedbalosti až pětiletý trest odnětí svobody.

Ohrožení komunikace na dráze


Dne 28. 12. 2009 v 13.30 hodin oznámil pětačtyřicetiletý muž z Poruby odcizení železničního sdělovacího kabelu.
Stalo se tak v úseku mezi stanicemi Ostrava Hlavní nádraží a Ostrava Svinov, poblíž ulice Mariánskohorské, u stavby dálničního přivaděče. Neznámý pachatel odtud odcizil dva kusy železničních sdělovacích kabelů DK 44, každý v délce 30 metrů. Díky tomu došlo k ohrožení dálkového telekomunikačního spojení mezi výše uvedenými stanicemi. Pachatel mimo tento škodlivý následek způsobil též hmotnou škodu ve výši 60 000 korun.
Přivolaní policisté provedli ohledání místa činu a vyslechli svědky. Taktéž provedli šetření v blízkých sběrnách, ovšem s negativním výsledkem. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestných činů poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení a krádeže. Za ně lze dle trestního zákona uložit až tříletý trest odnětí svobody.
 

vytisknout  e-mailem