Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z kraje

Ms kraj: Nálezy munice, podvody přes internet a další zprávy 

Opavsko: Nálezy munice i předmětu munici připomínající

 

·             Včera, v sobotu, po poledni přijali policisté dvě oznámení od občanů, která se týkala nálezů munice. K prvnímu nálezu vyjel pyrotechnik z Pyrotechnické služby Policie České republiky, expozitury Frýdek-Místek, do katastru obce Háj ve Slezsku. V lesním porostu byly dvě dělostřelecké miny ráže 82 milimetrů z 2. světové války. Další nález ohlásil krátce poté jiný muž. Lokalita byla stejná. V tomto případě se jednalo o dělostřeleckou minu rovněž z 2. světové války, avšak ráže 45 milimetrů. Pyrotechnik veškerou si munici bezpečně převzal. 

 

·             Týž den, ale ráno, oznámil občan nález předmětu připomínající munici, snad granát, a to v lokalitě Stříbrného jezera na Opavsku. Pyrotechnik, který byl na místo přivolán, zjistil, že se nejedná o munici, ale zrezivělou část stroje.

 

V návaznosti na uvedené je zapotřebí připomenout, že nejen při nálezu munice, ale i v případě podezření, že se o munici může jednat, je nutné chovat se velmi obezřetně a neprodleně přivolat policisty. Současně je potřeba mít na paměti základní bezpečnostní pravidla:

§  po přivolání policistů se snažit zajistit místo, aby do blízkosti nálezu nevstoupily další osoby

§  v žádném případě na předmět nesahat, nesnažit se s ním jakkoliv manipulovat

§  je nutné vyčkat příjezdu policistů a následně respektovat jejich pokyny

  

 

Třinec (okres Frýdek-Místek): Zaměřili se nejen na sluchátka

 

Dvaadvacetiletý muž a o dva roky mladší žena měli tento týden odcizit v prodejně v Třinci, v oddělení elektra, různé zboží. Jednalo se zejména o sluchátka, ale i další věci, které však uschovali pod oděv. Na pokladně zaplatili jiné zboží a odešli. Neunikli však pozornosti ostraze, která kontaktovala před prodejnou nacházející se policejní hlídku. Dvojice v té chvíli odhodila nezaplacené zboží na zem a rychle odcházela. Byla však zadržena…

Ve věci povedou policisté zkrácené přípravné řízení, dvojici sdělili podezření z přečinu krádeže. Muži hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, neboť se uvedeného jednání dopustil přesto, že byl za obdobný skutek v posledních třech letech odsouzen. Ženě hrozí až dvouletý trest.

 

 

Havířov (Karvinsko), Ostrava: Dosud neobdrželi zaplacené mobily nabízené na internetu

 

·          Policisté z obvodního oddělení Havířov 1 zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvodu. Neznámý pachatel nabízel na internetovém portálu e-shopu k prodeji mobilní telefon v hodnotě přes 5 000 korun. Na nabídku před zhruba měsícem zareagovala mladá dívka, která z účtu svého příbuzného částku zaslala. Dosud však zaplacené zboží neobdržela a neznámý prodejce s ní přestal již komunikovat.

 

·          Druhou věc s totožnou právní kvalifikací prověřují policisté obvodního oddělení Ostrava – Zábřeh. Přijali oznámení od muže, který na začátku listopadu zaslal na účet neznámé osoby více než 5 000 korun. I v tomto případu se jednalo o úhradu za mobilní telefon, který neznámý nabízel na internetovém portálu. Ani tento poškozený zaplacené zboží dosud neobdržel.

V obou případech se jedná o přečin podvodu, za který stanoví trestní zákoník sazbu až na dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.

 

Obecně lze k uvedené problematice, tedy podvodům při nákupu přes internet, připomenout, že vždy je zapotřebí zvážit, zda nabízené zboží není až podezřele levné. Doporučujeme rovněž zhodnotit, zda se nejeví jako riskantní platit předem za zboží, které jste neviděli a nevíte, kdo je prodávajícím. Při těchto nákupech je vhodné uložit si kopii inzerátu a stejně tak e-mailovou komunikaci (měla by obsahovat mimo jiného identifikační údaje k prodejci). Pokud jste byli již podvedeni (za zboží zaplatili a dosud ho nemáte), rovněž předchozí popsané bude vhodné doložit při oznámení věci na Policii České republiky.

 

 

Ostrava: Krádeže nejen mobilních telefonů

 Policisté z obvodního oddělení Ostrava - střed prověřují dva případy krádeže. Oba se staly v sobotu v brzkých ranních hodinách.

 ·          Mladá dívka ponechala na pár desítek minut v jednom z barů volně odloženou kabelku na židli. Situace využil neznámý pachatel a odcizil jí mobilní telefon a peněženku obsahující mimo jiného také osobní doklady. Celková škoda přesáhla 15 000 korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

 ·          O mobilní telefon přišla i další mladá dívka. Pachatel vyčkal, až nebude poškozená věnovat pozornost své kabelce, a byť ji měla na rameni, odcizil z ní mobilní telefon v hodnotě přesahující 20 000 korun. Tento případ prověřují policisté pro podezření z přečinu krádeže.

 

 

Bruntál: Neodevzdal peněženku…

 ·          Z přečinů zatajení věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku je podezřelý neznámý pachatel. V sobotu ráno nalezl a odnesl si z obchodního domu v Bruntále peněženku, kterou za pokladnami zapomněl poškozený. V peněžence se nacházela hotovost a další věci. Předběžná škoda byla vyčíslena na téměř 2 500 korun. Pachateli hrozí za uvedené jednání trest odnětí svobody až na dva roky.

  

Ostrava: Řidič pod vlivem alkoholu a se zákazem řízení

V sobotu před polednem řídil 50letý muž v Ostravě – Porubě osobní motorové vozidlo. Policisté při kontrole zjistili, že muž je pod vlivem alkoholických nápojů. Řidič se podrobil dechové zkoušce, jejíž výsledek byl pozitivní – téměř 2 promile alkoholu v dechu. Navíc, muž usedl za volant i přes zákaz řízení motorových vozidel.

Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Muž je podezřelý z přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.  Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

 

 

por. Mgr. Soňa Štětínská

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

oddělení tisku a prevence, 18. listopadu 2018

 

vytisknout  e-mailem