Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zimní pneumatiky

Novojičínsko - V sandálech taky nepůjdete do sněhu. 

Takto odpověděl jeden z kontrolovaných řidičů policistům, kteří mu poděkovali za to, že je ohleduplný nejen k sobě ale i ostatním účastníkům silničního provozu.

Z celkového počtu více jak dvou stovek kontrolovaných řidičů pouze necelá desetina neměla přezuto své auto na zimní pneumatiky.  Dnešní společnou akci  preventivní akci novojičínských a vsetínských policistů hodnotíme kladně. Byli jsme mile překvapeni. Ačkoli znění zákona dává prostor k různému pochopení, většina řidičů svou bezpečnost nebere na lehkou váhu.

Nicméně hned jedna z prvních kontrolovaných řidiček měla pneumatiku absolutně nevhodnou. Beze vzorku s obnaženým kordem.  Bylo zarážející, že se jednalo o vozidlo firmy, která prodává autodíly. 

Tři kontrolovaní řidiči však preventivní kontrolou neprojeli. Zjistili jsme u nich, že požili před jízdou alkohol.

Akce podobného typu v průběhu měsíce listopadu ještě budeme opakovat byť v menším měřítku a pouze teritoriálně.

 

Fotogalerie zde:   foto1       foto2        foto3        foto4        foto5        foto6


Akce na pneu

Ve čtvrtek 1. listopadu v době od 09.00 hod do 12.00 hod. na silnicích mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Rožnovem pod Radhoštěm v části zvané Pindula zrealizují policisté územních odborů policie Nový Jičín a Vsetín preventivní akci zaměřenou na zimní pneumatiky.
Na dvou stanovištích v obou jízdních směrech, budeme kontrolovat zimní obutí vozidel a jejich technických stav. Společně s partnery akce BESIP a Best Drivem budeme poskytovat řidičům informace, o povinnosti  zimních pneumatik. Stejně jako v předešlých letech očekáváme, že většina řidičů již bude mít přezuto předpokládáme, že se najdou i takoví řidiči, kteří budou mít absolutně nevyhovující stav pneumatik. V minulém roce jsme jich zjistili čtyři. Extrémem byl mladý řidič s pneumatikami bez vzorku s obnaženým kordem a také vozidlo autoškoly s nevyhovujícími pneumatikami při cvičných jízdách.  Stále platí, že u nákladních vozidel musí mít zimní pneumatiky alespoň 6 milimetrů na hnacích nápravách a automobily do 3,5 tuny na všech milimetry čtyři. Užití zimních pneumatik je povinné od 1. listopadu do 31. března v době souvislého sněhu či náledí, ale také v případě, že lze předpokládat, že k takové změně dojde.  

Celou akci bereme jako preventivní projekt se snahou záchrany lidských životů na našich silnicích.

Se změnou počasí, očekáváme také zvýšený počet dopravních nehod řidičů, kteří nepřizpůsobí svou jízdu povětrnostním podmínkám a stavu vozovky. Zde také platí, že pokud nevznikne škoda na cizím majetku převyšující 100tisíc korun, nemusí se tato nehodna policistům oznamovat. Nicméně pokud však dojde k poškození například svodidel, dopravní značky či újmě na zdraví nehoda se policii oznamovat musí.  


por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem