Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Zebra" v Ostravě

Ostravští policisté se v měsíci dubnu preventivně zaměří nejen na chodce, ale i cyklisty v rámci dodržování zákona o silničním provozu.  

Zebra 012.jpgZebra 012.jpg
Již „klasickou“ každoroční celorepublikovou preventivní akcí je „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.  Policisté dopravního inspektorátu budou v týdnu od 10. dubna 2012 do 13. dubna 2012 v ranních i odpoledních hodinách dohlížet u přechodů pro chodce. „Zebra“ svou pozornost zaměří zejména na nezletilé chodce. Policisté s dětmi prodiskutují správné přecházení vozovky, vysvětlí jim mylný mýtus o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce. Upozorní je na rizika přecházení silnice s více jízdními pruhy, připomenou přednost tramvají před chodci či používání nadchodů nebo podchodů.
Oslovené děti obdrží malý upomínkový předmět, který věnovala Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky, která je pro tuto akci partnerem. Spolupracovat budeme i s  pracovníky BESIPu, kteří budou na některých místech přítomni.

Policejní hlídky můžete potkat ráno od 7:00 do 8:00 hod. a odpoledne od 14:00 do 15:00 hod. na těchto místech v Ostravě: 
- 10. 4. ul. Horní u kruhového objezdu
- 11. 4. ul. 30. dubna
- 12. 4. ul. Horní u zastávky  MHD Antonína Poledníka   
- 13. 4. ul. Cingrova x Hornopolní 

Na území města Ostravy došlo během ledna a února 2012 k deseti dopravním nehodám, které zavinili chodci, z toho na vině byly dvě děti. Je zejména na rodičích, aby svým ratolestem vysvětlili bezpečné chování v silničním provozu a také byli svým dětem vzorem. 
Bohužel jsme v Ostravě v loňském roce zaregistrovali tragickou dopravní nehodu. Po střetu s vozidlem zemřel desetiletý chlapec, devítiletý chlapec utrpěl těžké zranění a sedmiletý chlapec byl zraněn lehce. K události došlo 12. 12. 2011 v Ostravě Zábřehu. Policejní komisař po provedeném prověřování dospěl k závěru, že děti přebíhaly ulici mezi v koloně stojícími vozidly. Řidička vozu, tak již střetu nemohla zabránit.
 
Na konci měsíci dubna se preventivně zaměříme i na ostravské cyklisty.

por. Mgr. Kateřina Špoková 
PIS Ostrava
6. dubna 2012
 

vytisknout  e-mailem