Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zaměřeno na chodce a cyklisty

MS kraj - policisté se zaměřili na nejzranitelnější účastníky silničního provozu 

Dopravně bezpečnostní akce, jejímž cílem bylo eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů uskutečnili moravskoslezští policisté během minulého týdne. Do akce byli zapojeni nejen dopravní policisté, ale také jejich kolegové z obvodních oddělení případně speciální pořádkové jednotky.

Chodci se s policejními hlídkami mohli setkat převážně v blízkosti přechodů pro chodce s vyšší kumulaci přecházejících, v blízkosti škol a školek, případně dalších rizikových přechodů pro chodce v obcích a městech. Dopravní policisté se zaměřili zejména na eliminaci přestupků, které by mohly vést k závažným dopravním nehodám s chodci nebo cyklisty, např. chůze mimo obec za snížené viditelnosti, chůze nebo jízda na nesprávné straně vozovky, povinnost užití chodníku nebo stezky pro cyklisty a mnohé další. Ovšem kontroly se nevyhnuly ani řidičům motorových vozidel. Policisté kontrolovali dodržování všech zákonných povinností, které řidičům ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Zaměření akce určilo také skutečnost, že nejvíce porušení zákona policisté zjistili právě u chodců, a to devadesát devět. Jednalo se převážně o nedodržení povinností v souvislosti s přecházením přes vozovku (chůze „na červenou“, přecházení mimo určená místa), případně nedodržení povinnosti při chůzi za snížené viditelnosti mimo obec mít na sobě reflexní prvky.  Přestupky zjištěné u cyklistů měly také souvislost s jízdou za snížené viditelnosti, deset nebylo správně osvětlených.

Nejčastějším přestupkem, kterého se dopustili řidiči motorových vozidel, bylo porušení povolené rychlosti (32 řidičů), následoval nevyhovující technický stav vozidla (25 vozidel). Sedm řidičů usedlo za volant po požití alkoholu, přičemž u dvou z nich se nadýchaná hodnota vyšplhala nad 1 promile, tudíž s nimi policisté zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Šest osob řídilo vozidlo po požití jiných návykových látek. Dalším závažným porušením zákona, který policisté zjistili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů nebo zádržného systému. Celkem osm řidičů a spolujezdců riskovalo své zdraví nebo dokonce život a nepřipoutali se a dva řidiči převáželi dítě, které nesedělo v autosedačce.

Během trvání akce policisté zkontrolovali celkem 3 049 vozidel, 466 chodců a vzhledem k poměrně mírné zimě také 110 cyklistů. Zjistili celkem 451 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 431 vyřešili příkazem na místě (pokutou) v celkové výši přes 130 000 korun a 20 oznámili příslušným úřadům k dalšímu projednání.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
12. 1. 2021

                                                                                              

vytisknout  e-mailem