Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Z oblasti poskytování první pomoci

Ms kraj: Stáže u zdravotníků; first responder systém; defibrilátory 

Úkolem policistů, kteří jsou každodenně v kontaktu s osobami ohroženými na životě či zdraví, je zajistit jejich bezpečí a současně poskytnout první pomoc. Každý policista disponuje základními znalostmi a dovednosti v oblasti zdravovědy, přičemž například u speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství jsou policisté, kteří zastávají specializaci zdravotník.

Stáže policistů u výjezdových skupin Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje

Stejně jako každá jiná specializace si i ta zdravotní vyžaduje permanentní zvyšování odborných znalostí a praktických dovedností. Určitě není vhodnější forma než přímo v akci pod taktovkou profesionálních zdravotníků. V součtu 31 policistů tak i letos absolvovalo stáže u jednotlivých výjezdových skupin Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

V průběhu 4 měsíců se policisté účastnili více než 2000 reálných výjezdů. Setkali jsme se s různou škálou onemocnění, zranění nebo nehod. V některých případech se jednalo o lehčí zranění (odřeniny, vyvrtnuté kotníky nebo pohmožděniny), jindy o vážné stavy ohrožující život a zdraví pacientů (cévní mozkové příhody, infarkty a podobně). Při těchto reálných zásazích jsme poskytovali pacientům potřebnou pomoc, vše samozřejmě pod bedlivým dozorem zdravotníků,“ říká policista, koordinátor stáží.

Stáže mají nejen rovinu odbornou, ale i řekněme součinnostní a koordinační. Díky společné intenzivní přípravě se bezesporu zvyšuje efektivita činnosti složek integrovaného záchranného systému při reálných zásazích. Současně, přítomnost policistů ve výjezdových skupinách vedla k velmi efektivnímu vedení resuscitací, kdy „každé ruce navíc“ jsou pro posádky zdravotníků významnou pomocí.

Cvičení s Týmem pro specializované činnosti

Stáže policistů speciální pořádkové jednotky (zdravotníků) u výjezdových skupin nejsou v žádném případě jediným společným počinem obou složek. Policisté kromě jiného absolvují také výcviky pro specializované činnosti, jako například účast na taktickém cvičení s Týmem pro specializované činnosti. Tento tým, který  je v gesci  Zdravotnické  záchranné služby Moravskoslezského  kraje, je připraven a kontinuálně školen pro zvládnutí mimořádných situací při zásazích zdravotnické záchranné služby. Jak potvrzují zdravotníci, na konci roku 2018 jsme viděli, že cvičení přináší benefity. Konkrétně například při zásahu u pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemocí.

Policisté zapojeni ve First responder systému

U oblasti poskytování první pomoci ještě zůstaneme. Zdravotnická záchranná služba spustila s počátkem dubna na území Moravskoslezského kraje novinku – tzv. first responder systém (http://www.uszsmsk.cz/Default.aspx?clanek=53781 a http://www.uszsmsk.cz/Default.aspx?clanek=53701). Mezi dobrovolníky, ze kterých se stanou vyškolení zachránci, je také přibližně 100 moravskoslezských policistů. Mnoho z nich jsou právě zdravotníci speciální pořádkové jednotky „Jakmile jsme o novince slyšeli, neváhali jsme ani na chvíli kontaktovat zdravotníky. Nyní procházíme školením, ať jsme připraveni účinněji a odborněji poskytnout pomoc osobám, které ji aktuálně potřebují,“ sdělili v podstatě jednohlasně policisté.

Policisté disponují automatizovanými externími defibrilátory

Abychom dodali další střípek do mozaiky v oblasti zdravotní, respektive poskytování první pomoci, určitě není od věci zmínka, že v rámci krajského ředitelství disponujeme více než 30 automatizovanými externími defibrilátory. Přístroje mají k dispozici policisté v přímém výkonu služby v celém Moravskoslezském kraji – především na obvodních oddělení a dopravních inspektorátech, jsou také na oddělení hlídkové služby, dálničním oddělení, u speciální pořádkové jednotky či zásahové jednotky. Jeden přístroj je umístěn u ostrahy objektu krajského ředitelství v Ostravě.

Přístroje jsou umístěny ve služebních vozidlech, tedy v podstatě stále v terénu. Přístroje jsou skladné, snadné pro užití i pro laickou veřejnost, přičemž policisté díky absolvovanému školení zefektivňují případný zásah. Přidanou hodnotou je rovněž to, že díky proškolení mohou policisté znalosti obsluhy užít i kdykoliv jindy, neboť přístroje jsou dle dostupných informací na mnoha veřejnosti přístupných místech (nákupní centra a podobně). 

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 23. dbuna 2019

Odkazy do noveho okna

DSC_0134a

DSC_0134a 

Detailní náhled

IMG_5203a

IMG_5203a 

Detailní náhled

IMG_5211

IMG_5211 

Detailní náhled

IMG_5225a

IMG_5225a 

Detailní náhled

IMG_8338

IMG_8338 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem