Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vražda novorozence

MS kraj: Moravskoslezští kriminalisté z 1. oddělení objasnili případ nálezu mrtvého novorozeněte. 

Moravskoslezští kriminalisté z 1. oddělení objasnili případ nálezu mrtvého novorozeněte, ke kterému došlo dne 2. července 2019 v kontejneru na směsný odpad v Karviné – Novém Městě.

Objasnění bylo o to náročnější, že kriminalisté museli prověřit stovky informací a řadu poznatků. Velkou měrou se na objasnění podílela osobní znalost policistů, kteří na případu pracovali.
  
Po nálezu tělíčka policisté provedli ohledání místa a zajistili stopy. Tým kriminalistů začal na tomto komplikovaném případu usilovně pracovat. Důležitá byla spolupráce se soudními lékaři a kriminalistickými experty z oboru genetiky.  

Výsledky nařízené soudní pitvy určily, že se jednalo o zdravého životaschopného novorozence ženského pohlaví, který krátce po porodu zemřel násilnou smrtí.  V těle dítěte byly objeveny návykové látky. Tato informace byla pro detektivy velmi důležitá. Započalo tipování žen užívající návykové a psychotropní látky. Celkový počet žen se zastavil na čísle 340 a následným vyhodnocováním se snížil na počet 250. V první stovce žen, kterým policisté odebrali bukální stěr, se našla shoda DNA profilu dítěte s DNA profilem matky. 

Kriminalisté na základě těchto informací zadrželi podezřelou 31letou ženu z Karvinska. Vrchní komisař 1. oddělení odboru obecné kriminality ženu obvinil ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Je jí kladeno za vinu, že v době od 1. do 2. července 2019 měla porodit zdravou a životaschopnou holčičku, kterou měla usmrtit. Následně tělíčko uložit do oděvních svršků a dát do kontejneru. Své těhotenství měla před okolím tajit. Otec dítěte o těhotenství své bývalé přítelkyně nevěděl. Trestní stíhání je vedeno vazebně a obviněné hrozí trest odnětí svobody až do výše dvaceti let, nebo výjimečný trest. 

Policie děkuje také médiím a veřejnosti za snahu přispět k objasnění případu.  


mjr. Bc. Pavla Jiroušková
oddělení tisku - pověřena vedením
3. prosince 2019
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem