Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 15. 1. 2008

“Unesl děvče a zneužil je” 

Na rozhodnutí o vzetí do vazby čeká v policejní cele 40letý muž z Olomouce (v současnosti pobýval v Ostravě). Ostravské policisty čekalo náročné pátrání po 12dívce i prověřování trestné činnosti podezřelého.

Dne 6.1.2009, kolem 07.00 hodiny, odešel z bytu v Ostravě-Radvanicích, nevlastní strýc s dívkou. Dívku spolu s jejími dalšími sourozenci měl muž odvést do školy. Tam však již dívka nedorazila. Poté, co se domů vrátili pouze sourozenci děvčete, matka v obavách učinila oznámení na policejní služebně. Podezřelý žil několik let spolu s rodinou dívky ve společné domácnosti.
Okramžitě po oznámení začíná intenzivní pátrání po děvčeti. Ostravští kriminalisté druhého odddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, spolu s “pátrači”, prověřili množství možných informací, směřující k vypátrání dívky. Iniciují pátrání také na Olomoucku, kde se v minulosti muž zdržoval. Po dívce pátrají policisté na území celé republiky, zaměřují se na oblast Moravy. Propátrány jsou prostory vlakových i autobusových nádraží. Další kroky policistů směřují také k prověření míst, kde by se pár, dle operativním prověřováním zjištěných skutečností, mohl skrývat. Intenzivní pátrání přináší “ovoce” dne 13.1.2009, kdy byl podezřelý policisty zadržen v obci na Olomoucku. Spolu se zadrženým je vypátrána také pohřešovaná nezletilá, která je předána matce.
Muž však “putuje” do policejní cely a je obviněn z trestných činů únosu a pohlavního zneužívání. Pachateli této trestné činnosti hrozí trest odnětí svobody až na osm let.
Obviněný měl v přesně nezjištěné době, někdy odpoledne v červenci 2008, na louce v Ostravě-Radvanicích, vykonat s dívkou soulož (nutno dodat, že ke styku mělo dojít s dívčiným souhlasem). Muž však věděl, že dítě ještě neoslavilo patnácté narozeniny, a je jí “pouhých” dvanáct let.
Obviněný měl s dívkou souložit i v dalších nejméně deseti případech, v období od 1.12.2008 do 05.1.2009. K dalšímu pohlavnímu styku mělo dojít i na Olomoucku, v době únosu (od 06.1.2009 do 13.1.2009).  Muž nereagoval ani na telefonické výzvy matky dívky k navrácení dcery. Dívka tak samozřejmě v době únosu zameškala školní docházku.
Muž si dívčinu náklonnost nejdříve získával koupí dárků, v podobě ošacení a sladkostí. Náklonnost měla být vzájemná, mezi věkově nerovným “párem” měl vzniknout vztah. V průběhu vyšetřování tak přichází v úvahu též vyšetření duševního stavu obviněného. “Pár” měl dokonce zamýšlet v budoucnu “zmizet” za hranicemi České republiky. Děvče se nemělo chtít vrátit domů, vzhledem ke svému “citovému” vzplanutí.

vytisknout  e-mailem