Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Sprejer odhalen

Ostrava: Maloval či sprejoval na zdi, rovněž na přístupovou stavbu kostela… 

Usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin poškození cizí věci (formou sprejerství) si převzal 26letý muž z Ostravy. Měl od roku 2015 „zkrášlovat“ svými výtvory zdi zejména budov.

Kriminalisté 5. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Ostrava pátrali již delší dobu po pachateli, který ve třech desítkách případů poškodil především fasády budov, ale i rozvodné skříně, poštovní schránku či okno. Poškození se nevyhnulo ani přístupové stavbě kostela. Jednalo se o popsání nebo nastříkání zdí různobarevnými nápisy několika znění. Díla byla také různých velikostí.

Vše se odehrávalo v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, přičemž nejstarší věc je z roku 2015 a následovaly další v letech 2017, 2018 a především letos. Kriminalisté dokumentovali jednotlivé skutky, vyhodnocovali možná pojítka, až je informace zavedly právě k nyní již obviněnému. Kriminalisté také zadali zpracování odborných vyjádření k vyčíslení škody. Celková škoda dosáhla téměř 70 000 korun.

Obviněnému hrozí za přečin poškození cizí věci trest odnětí svobody až na jeden rok. Z jeho vyjádření vyplývá, že se bude snažit zničené plochy uvést do původního stavu. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 4. prosince 2019

vytisknout  e-mailem