Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Série vloupání objasněna

Bruntásko - 3 mladíci obviněni a další zprávy 

Náročná policejní práce, jejíž neoddělitelnou součástí je mravenčí činnost při prověřování všech dostupných informací s vytipováním možných podezřelých osob a následným vyhodnocením důkazních materiálů, přinesla své ovoce. Policisté obvodního oddělení Krnov v úzké spolupráci s krnovskými kriminalisty zjistili tři mladé muže ve věku 18, 19 a 21 let, které v těchto dnech obvinili z přečinů krádeže a kromě 19letého mladíka také z přečinu poškození cizí věci, vše spáchané ve formě spolupachatelství. Všichni tři se policistům doznali.
 
Celkem z 9 skutků s celkovou škodou okolo 57 tisíc korun je obviněn nejmladší z výše uvedené trojice mužů, který měl páchat majetkovou trestnou činnost v jednom případě sám a jedenkrát také s 19letým, na dalších 7 skutcích se měl podílet s 21letým spolupachatelem. Krádeže spáchané vloupáním, ať už došlo či nedošlo k odcizení věcí, se odehráli zhruba ve 4 týdnech.
 
Vše začalo dne 26.10.2013 v prodejně smíšeného zboží v Krnově na ulici Petrovická. Zde měl sérii krádeží začít 18letý mladík sám. Po rozbití části výlohy prodejny smíšeného zboží pachatel vnikl dovnitř a odcizil pokladnu s finanční hotovostí, několik lahví alkoholu a také cigarety různých značek. Odcizením věcí vznikla škoda okolo 22 tisíc korun a poškozením skleněné výplně přes 1 tisíc korun. Následně tu samou prodejnu měl navštívit ještě dvakrát (28.10. a 01.11.2013), pokaždé s jiným spolupachatelem. Při druhém vloupání bylo odcizeno asi 7 desítek krabiček cigaret, 1 lahev alkoholu a finanční hotovost (okolo 800 korun v české a cizí měně). Odcizením věcí vznikla škoda okolo 5 tisíc korun, poškozením téměř 400 korun. Při třetím vloupání do prodejny nebylo nic odcizeno, ale došlo k poškození skleněné výlohy s bezpečnostní fólií, čímž byla způsobena škoda okolo 5,5 tisíce korun.
Další krádeže vloupáním byly spáchány na ulici Hlubčická v Krnově. Dvěma obviněným mladíkům (18 a 21 let) jako první padla do oka zahradní chatka v zahrádkářské kolonii U Hranic. Zde měli v blíže neupřesněné době od 08. do 11.11.2013 odcizit svatební cukroví, dort a 2 lahve alkoholu v celkové výši přes 2 tisíce korun. Při vloupání bylo rozbito okno chatky v cenové výši okolo 250 korun. Dne 11.11.2013 se měli vloupat do prodejny na ulici Hlubčická v Krnově, ze které byla odcizena pouze plastová bedna od piv za 100 korun. Poškozením dveří a zámků již vznikla větší škoda a to okolo 8 tisíc korun. Za několik dní (15.11.2013) se měli vrátit do zahrádkářské kolonie U Hranic a z již jednou vykradené chatky, opět po rozbití okna, odcizit sadu petangových koulí a svítilnu, vše v cenové hodnotě okolo 600 korun. Týž samý den se v zahrádkářské kolonii měli vloupat ještě do další zahradní chatky, kde nejprve poškodili oplocení a následně pomocí petangové koule rozbili plastové okno chatky. Odcizeno bylo jedno balení kávy a různé cukrovinky. Při prohledávání chatky měli také rozbít obrazovku televizoru. Škoda na odcizených věcech činí okolo 200 korun, na poškozených věcech téměř 2,5 tisíce korun. Poslední dva trestné činy byly spáchány na již zmiňované prodejně na ulici Hlubčická v Krnově. První ještě 15.11.2013, zde byly pouze poškozeny bezpečnostní skleněné výplně dveří prodejny, do které se pachatelům nepodařilo dostat. Škoda na poškozených dveřích byla vyčíslena na asi 3 tisíce korun. Poslední pokus byl učiněn z 22. na 23.11.2013. Pachatelé ačkoliv vyrazili dveře a rozbili okno, do prodejny nevnikli. Majiteli tak způsobili stejnou škodu na poškození tj. okolo 3 tisíc korun.
Mladík ve věku 21 let se měl majetkové trestné činnosti dopustit, ačkoliv byl již v roce 2013 uznán vinným ze spáchání přečinu krádež. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, pokud byl pachatel za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán, hrozí mu trest odnětí svobody v rozmezí od 6 měsíců do 3 let.   
 
 
Další zprávy:
 
Kapr bouchal na dveře
 
V neděli 22.12.2013 ve 23:40 hodin na linku 158 volala ze svého domu v obci Světlá Hora vyděšená starší žena a žádala Policii České republiky o pomoc. Pracovníku linky tísňového volání měla sdělit, že jí někdo bouchá na dveře a jelikož je sama doma, bojí se jít podívat, kdo za dveřmi stojí. Oznámení bylo okamžitě předáno policistům obvodního oddělení Bruntál, kteří ihned spolu s psovodem vyrazili na místo události. Při příjezdu na místo policisté zjistili, že se u domu nikdo nenachází. Sami zaklepali na dveře a ohlásili svůj příchod. Žena policistům přišla otevřít a již ve dveřích se začala velice omlouvat. Po zavolání na linku 158 žena pravděpodobně dostala odvahu a šla dům projít. Sama byla velice překvapena, když zjistila, že na dveře nebouchal žádný nezvaný host, ale kapr, který v koupelně vyskočil z vany.
 
  
I před Vánocemi pachatelé navštívili kůlny a zahradní přístřešek
 
Již mnohokrát jsme upozorňovali majitele zahradních chatek a kůlen či přístřešků, aby nezapomínali na tyto objekty přes zimní období a řádně je proti případnému pachateli zajistili nebo alespoň cenné věci odvezli do bezpečí. Petlice a visací zámky jsou pro zloděje snadno překonatelné a také díky tomu dochází k jejich napadení. Další dva případy jsou toho důkazem.
 
K prvnímu vykradení kůlny mělo dojít v obci Karlovice. Policistům obvodního oddělení Vrbno pod Pradědem tuto trestnou činnost majitel oznámil dne 21.12.2013. Muž uvedl, že vypáčené petlice a odcizeného visacího zámku si všiml již 20.12.2013 okolo 17. hodiny. Vzhledem k tomu, že majitel přišel celou událost nahlásit až následující den, nebylo možné při ohledání místa činu použít služebního psa, který by případně mohl policisty navést na pachatelovu stopu. Policisty bylo zjištěno, že po vniknutí pachatele do kůlny došlo k odcizení motorové kosy a motorové pily, která byla z části nefunkční. Majitelem byla vyčíslena škoda okolo 5,5 tisíc korun.
 
Druhé vloupání bylo nahlášeno dne 22.12.2013, ke kterému mělo dojít v Bruntále na ulici Uhlířská. Zde neznámý pachatel v zahrádkářské kolonii překonal oplocení zahrádky a vstoupil na pozemek k dřevěnému zahradnímu přístřešku. Jeho vstupní dveře pachatel velice rychle překonal, jelikož byly zajištěny pouze plastovou výplní, které prořezal. Vzniklým otvorem se protáhl dovnitř. Z přístřešku odcizil 3 kusy ručních forem na výrobu rybářských olůvek s celkovou škodou okolo 1,5 tisíce korun. Následně na témže pozemku přistoupil ke kůlně sloužící jako sklad nářadí. Na dveřích vytrhl zavírací oko visacího zámku a vnikl dovnitř. Z kůlny nic neodcizil. Tentokrát byl na místě přítomen i policejní psovod se služebním psem Hagridem, který vypracoval stopu od napadeného oplocení pozemku zahrádky v délce 400 metrů. Případ prověřuje obvodní oddělení Bruntál.   
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
23.12.2013

vytisknout  e-mailem