Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přišla o 40 tisíc

Bruntál - důvěřivá seniorka neprohlédla fintu a přišla o peníze 

Číšníkovi odcizil flek a tropil i výtržnosti
Bruntálští policisté šetřením zjistili, kdo odcizil v místní herně na ulici Jesenická číšníkovi kožený flek i s tržbou. 24letého muže měli podezřelého nejen z této trestné činnosti, ale také zjistili, že se měl dopustit v červenci výtržnosti v další herně v Bruntále. Ve zkráceném přípravném řízení mu tedy dne 7.9.2010 sdělili nejprve podezření z přečinu krádeže a následně i z přečinu výtržnictví. Krádeže se měl dopustit dne 6.6.2010, když využil nepozornosti obsluhujícího personálu a z prostoru pod pracovní deskou barového pultu měl odcizit číšnický flek s finanční hotovostí 9 150 Kč. Peníze použil pro svou potřebu.
Výtržnictví měl spáchat v herně na ulici Nádražní, když slovně a následně fyzicky napadl před hosty 40letého poškozeného. Nadával mu a pak ho strhl z barové židličky. Pěstí ho udeřil do obličeje a několikrát kopl do trupu. Při tomto jednání byl policisty zajištěn. Při dechové zkoušce měl 2,75 promile a následně byl eskortován na záchytnou stanici k vystřízlivění.
 
Ze stavby domu zmizelo lešení
Z rozestavěné stavby rodinného domu v době od 6. do 7.9.2010 odcizil dosud neznámý pachatel HAKI lešení. Bylo rozestavěné po obvodových zdech uvnitř stavby. Způsobená škoda činí 10 tisíc Kč.
 
Krádež telat
Odcizení pěti jaloviček a tří býčků nahlásil 7.9.2010 hornobenešovským policistům 42letý muž. Telata měl odcizil dosud neznámý pachatel v době od 21.7. do 6.9.2010 ze stáda z pastvin v okolí Horního Benešova a Lichnova. Byly označeny evidenčními čísly. Jejich stáří bylo od čtyř do pěti měsíců a váha se pohybovala kolem 180 kg. Způsobená škoda činí kolem 95 tisíc Kč.
 
Zmizely kovové mříže i kozy
V Jindřichově v době od 1. do 8.9.2010odcizil dosud neznámý pachatel deset volně odložených demontovaných kovových mříží o rozměrech 200x140 cm, které byly opřeny o stěnu budovy restaurace. Při odchodu s sebou vzal ještě i dvě kovové stavební kozy, které byly také na pozemku restaurace. Majitelům způsobil škodu ve výši 12 tisíc Kč.
 
Z passatu zmizel notebook i foťák
Vloupání do vozidla Volkswagen Passat šetří vrbenští policisté. Dosud neznámý pachatel vnik v průběhu středečního dne do zaparkovaného passatu a odcizil notebook a digitální fotoaparát. Způsobená škoda činí 32 tisíc Kč. 
 
Další důvěřivá seniorka
Opět jsme se i přes naše neustálá varování setkali s dalším případem podvodného okradení seniorky. Tentokrát měli pachatelé jinou fintu a tou byla záminka, že potřebují kousek papíru na napsání vzkazu pro jiného nájemníka domu. 
To pachatelům postačilo, aby se dostali do bytu 85leté paní v Krnově na ulici Albrechtické. Jeden zůstal na chodbě bytu a mladší pachatel šel s poškozenou do obývacího pokoje. Zde mu seniorka předala papír na napsání vzkazu a pak odešli muži z bytu. Po jejich odchodu poškozená zjistila, že z šatní skříně v ložnici jí byla odcizena obálka s finanční hotovostí 40 tisíc Kč.
Popis pachatelů:
1. pachatel - muž tmavší barvy pleti, věk kolem 45 let, vysoký 178 cm, štíhlé postavy, krátkých vlnitých vlasů a knír. Oblečen měl černý koženkový kabát do pasu a tmavě hnědé látkový kalhoty.
2. pachatel - byl také tmavší barvy pleti, věk kolem 30 let, vysoký do 170 cm, hubené postavy. Na hlavě měl kšiltovku bez nápisu, oblečeny měl tmavé látkové kalhoty a špinavou šusťákovou bundu modro-zelené barvy.
Opět upozorňujeme zvláště starší občany, aby nebyli důvěřiví a nepouštěli do bytu cizí osoby, ať již jsou jejich prosby a záminky jakékoli (např. že potřebují napít, zavolat a další jejich oblíbené fígle s prosbou o pomoc).
Pokud je to možné, aby také neměli doma zbytečně uložené peníze, raději je vložili do nějakého finančního ústavu. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k jejich penězům. Chtějí vniknout do vašeho obydlí a pokud z vás nevylákají peníze přímo (podomní prodejci), ovládají řadu způsobů jak Vás okrást.
 
Cigarety, uzeniny a peníze
V noci z úterý 7. na středu 8.9.2010 v Rýžovišti rozbil neznámý pachatel výlohu prodejny a vnikl dovnitř. Odcizil sedm kartonů různých cigaret, uzeniny, sýr a ze stolu finanční hotovost ve výši 18 tisíc Kč. V prodejně našel ještě plátěnou ledvinku , ze které vzal 3 750 Kč a mobilní telefon. Způsobená škoda činí přes 31 tisíc Kč.
 
Vydíral ho a mířil na něj expanzní pistolí
Policejní komisař SKPV Krnov zahájil v těchto dnech trestní stíhání 28letého muže pro zločin vydírání. Trestního jednání se měl dopustit tím, že dne 31.8.2010 v Krnově na ulici Opavská ve značně podnapilém stavu měl v pivnici požadovat po číšníkovi vrácení 50 Kč. Tyto peníze mu měl číšník svévolně strhnout za účelem úhrady jeho dřívějšího dluhu. Nejprve mu obviněný pohrozil, že pokud mu peníze nevrátí, tak ztropí výtržnost. Poškozený odmítl a tak obviněný vytáhl ukrytou samonabíjecí expanzní pistoli. Ústím hlavně namířil poškozenému na prsa a natáhl kohoutek. Poškozený se ze strachu ukryl ve vedlejších prostorách a volal o pomoc. Obviněný restauraci opustil a pistoli ukryl. Do patnácti minut od incidentu byl zajištěn krnovskými policisty, kteří mu při dechové zkoušce naměřili 2,87 promile alkoholu. Vzhledem k jeho chování, kdy ohrožoval jak život svůj, tak život a zdraví jiných osob, byl převezen na záchytnou stanici k vystřízlivění. Policisté pátrali po ukryté zbrani, kterou následně nalezli uschovanou pod převislými větvemi okrasných křovin. 
 
                                                                                 
 komisař por. Bc. Tušková P.
pisbr@mvcr.cz
9.9.2010

vytisknout  e-mailem