Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Připoutejte se!

MS kraj - na kontrolu používání bezpečnostních pásů se zaměřili moravskoslezští policisté 

Přestože používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů je jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel a při jejich neužití lidé riskují daleko závažnější zdravotní následky při možné dopravní nehodě a navíc jejich nepoužití je možno sankcionovat citelnými pokutami, stále se policisté setkávají s řidiči nebo spolujezdci, kteří na tuto zákonnou povinnosti zapomínají. Právě na důkladnou kontrolu používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů se v tomto týdnu zaměřují policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci dopravně bezpečnostní akce, která probíhá od 9. do 15. září 2013.

Možná by bylo k věci připomenout, že zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví povinnosti nejen řidičům, ale také přepravovaným osobám být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Této povinnosti jsou zproštěny pouze osoby starší 18 let a menší než 150 cm, případně ty, které se nemohou připoutat ze zdravotních důvodů (což musí doložit lékařským potvrzením). Takže v konečném důsledku může být finanční sankce v podobě blokové pokuty (do 2 000,- Kč) uložena také nepřipoutanému spolujezdci.

Děti do výšky 150 cm nebo váhy do 36 kg musí být přepravovány v zádržných, systémech, nebo-li autosedačkách. Jistě je obecně známo, že autosedačky jsou podle váhy dítěte rozděleny do pěti kategorií. Při nákupu by ovšem rodiče měli dbát, že pro splnění žádoucích prvků bezpečnosti je také velice důležitá výška dítěte, tzn, že i při splnění požadované váhové kategorie může být dítě na sedačku příliš velké (v tom případě je jeho hlava výše než opěrka) nebo příliš malé (bezpečnostní pásy jsou v tomto případě vedeny přes krk dítěte). Prostě autosedačka musí tzv. „sedět“.

Dílčí výsledky akce

K včerejšímu dni, tj. k 11. září, policisté zkontrolovali celkem 985 vozidel. Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 107 osob, z nichž 104 byli řidiči nebo spolujezdci na předních sedadlech a 5 cestujících na zadních sedadlech. Ve dvou případech řidiči riskovali zdraví nebo dokonce životy těch nejzranitelnějších, tedy dětí, a nepřeváželi je v zádržných systémech.

Jelikož kromě kontroly používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí se policisté zaměřili také na kontrolu dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích (např. nedodržení maximální povolené rychlosti, telefonování za jízdy, požití alkoholických nápojů před jízdou, technického stavu motorových vozidel, a dal.), k včerejšímu datu zjistili celkem 272 dopravních přestupků. Přičemž 256 vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 112 000,- Kč a 16 oznámili příslušným správním úřadům. Kromě již výše zmiňovaného nepoužití bezpečnostních pásů (107 osob) stojí za zmínku nedodržení nejvyšší povolené rychlosti (65 řidičů) a nevyhovující technický stav (32 vozidel).


Z uvedených výsledků je zřejmé, jak je pro prevenci v dopravě nutné a potřebné podobné dopravně bezpečností akce neustále opakovat. Jejich smyslem je řidičům a také spolujezdcům připomínat jejich povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a také jejich následků.


por. Mgr. Daniela Vlčková
12.9.2013
 

vytisknout  e-mailem