Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přepadení směnárny v Krnově

Krnov: Moravskoslezští policisté již kontaktovali desítky osob. Mají výsledky počítačové a genetická expertizy. 

Moravskoslezští kriminalisté i nadále pokračují v prověřování veškerých okolností, které se týkají přepadení směnárny v Krnově (30. 9. 2010). V současné době můžeme vzhledem ke stavu prověřování sdělit další informace k případu.
 
Policisté zajistili v souvislosti s prověřováním určité množství munice, která byla v bydlišti zemřelého (pachatele). Na první pohled se jednalo o vojenský materiál. Veškerá zajištěná munice je i v současnosti předmětem zkoumání. Specialisté z oboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství zjišťují, o jakou munici se jednalo. Spolupracují s kolegy z Kriminalistického ústavu Praha a vzhledem k tomu, že jde zřejmě o vojenský materiál, také s Vojenskou policií. Kriminalisté nicméně nemají konečné výsledky expertiz k dispozici, přičemž stejné konstatování platí také pro výsledky týkající se expertiz zajištěného nevybuchlého granátu z místa činu a také dalšího výbušného systému, který na místě explodoval
 
Kriminalisté měli od počátku prověřování indicie směřující k závěru, kdo byl pachatelem přepadení. Že se jednalo o 43letého muže z Bruntálska, potvrdila jednoznačně počítačová a genetická expertiza, jejíž výsledky mají policisté k dispozici. Kriminalisté i v této chvíli prověřují, zda se muž nedopustil nějaké další trestné činnosti. Do současné doby nemají informaci, že by spáchal další obdobný skutek. Zabývali se rovněž otázkou, zda na přepadení směnárny neměla podíl jiná osoba. Je možné konstatovat, že policisté dostatečně zadokumentovali jednání pouze pachatele, který byl na místě usmrcen, bez účasti další osoby.
 
Moravskoslezští policisté kontaktovali od počátku prověřování desítky osob, od kterých zjišťovali veškeré informace týkající se případu. Mezi těmito osobami byli samozřejmě přímí účastníci incidentu, včetně poškozených, ale také další osoby, známé a příbuzné pachatele nevyjímaje. Jednou z otázek, na kterou mohly informace od svědků odpovědět, byl i motiv pachatele. Kriminalisté však ani v této chvíli nemohou jednoznačně tvrdit, proč se muž skutku dopustil. Nadále zůstává jako jedna z verzí majetkový prospěch. Každopádně zjistit věrohodně pravdu o motivu bude složité, pokud to je vůbec v případě, kdy pachatel zemře, možné.
 
 Policisté již kontaktovali také posledního zúčastněného – jedná se o zraněného policistu, který je hospitalizovaný v nemocnici. Informace od něj nemohli získat dříve vzhledem k jeho zdravotnímu stavu. A ještě pro doplnění, kriminalisté budou přibírat znalce z odvětví soudního lékařství z důvodu vyžádání si znaleckého posudku ke všem poškozeným.
 
Moravskoslezští kriminalisté neobvinili v souvislosti s prověřovanou událostí žádnou osobu. Na případu i nadále pracují, a to i přesto, že je zřejmé, kdo byl pachatelem a že je mrtvý. Jedná se totiž o podezření z trestného činu, v tomto případě zvlášť závažného zločinu s několika poškozenými. Policisté musí důkladně vše zadokumentovat, včetně zdravotního stavu poškozených a případných následků. Kriminalisté si nemohou dovolit opomenout, nebo neprověřit jakoukoli informaci, souvislosti a zmařit tak jakýkoli úkon trestního řízení.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. 10. 2010
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem